Реклама / Ads
19| 26729 |06.07.2024 НОВИНИ

Какво всъщност означава частичното изтегляне на Украйна от Часив Яр?

.
Часив Яр, някога дом на 12 000 души, превърнат от руснаците в руини
Руски атаки с дронове е имало и днес в Украйна. 100 000 домакинства останаха без ток в северната Сумска област. Прекъснато е водоснабдяването.
 

В източната Донецка област при руски обстрел снощи са загинали 11 цивилни и са ранени 43 души, съобщи местният губернатор Вадим Филашкин.





Петима души са загинали в град Селидово, югоизточно от Покровск, източния град, който се превърна в епицентър на бойните действия на фронта. В събота сутринта украинският генерален щаб съобщи, че през изминалото денонощие украинските и руските сили са влезли в 45 сблъсъка в Покровско направление.

 

Според Филашкин още трима души са загинали в Часив Яр, стратегически разположения град в Донецка област, който е превърнат в руини от продължаващите близо месец руски атаки.

 

Съобщава се и за нападение с балистични ракети в Одеска област.

 

Източник от Белия дом коментира пред агенция Ройтерс, че на предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон Украйна ще получи „обещание за бъдеще в НАТО“ и увеличаване на оръжейната и финансовата помощ.


Според агенция Ройтерс обещанието идва в момент, когато руската армия засилва въздушните и артилерийските удари по целия фронт в Донбас.

 

На 4 юли Украйна съобщи, че войските ѝ са се изтеглили от квартал Канал в Часив Яр - стратегически важен град в Донецка област, където в началото на април тази година започна интензивна и кървава битка.

 

Миналия месец, докато вниманието на света беше насочено към новата - и в крайна сметка неуспешна - офанзива на Кремъл в Харковска област, руските войски постоянно постигаха малки успехи в Донецка област, която остава основна цел на Москва.

 

След падането на Бахмут през май 2023 г. и падането на Авдийвка през февруари тази година руските сили превземаха едно след друго села и заемаха позиции близо до Часив Яр.





Разположен на хълмове, които служат като естествени отбранителни структури, град Часив Яр може да се похвали с най-високата точка в района - стратегическа точка за всяка армия, която иска да получи предимство.

 

На изток градът е разделен от канала Сиверски Донец-Донбас, който създава преграда между микрорайона Канал и останалата част на града.

 

През по-голямата част от пролетта силите на Киев успяваха да държат руските войски далеч от града. На 27 юни украинската армия съобщи, че е изтласкала руските сили, които са навлезли в квартал Канал.

 

Сраженията са били жестоки - според Волошин Русия е продължила да обстрелва интензивно Часив Яр, включително с многоцелеви ракетни установки ТОС-1 "Солнцепек".

 

"Това е ужасно оръжие, което поразява с термобарични бойни глави", съобщава 24-та отделна механизирана бригада на Украйна, чиито части са прехвърлени да подсилят отбраната на Часив Яр, като на 26 юни споделя видео, което показва града под руска атака.


Какво всъщност означава изтеглянето?

 

В коментар от комуникационното звено на 24-та механизирана бригада на Украйна военнослужещ заяви пред "Kyiv Independent", че изтеглянето се налага, тъй като снабдяването на квартал Канал с хора и материали става все по-трудно.





"За нас това означава, че сме оправили логистиката си, защото логистиката ни до този квартал беше ужасна и беше много трудно да запазим тази част от бойното поле", каза той.

 

"Удържането на района беше доста важно за нас, но по-важно беше да не губим хора".

 

Той изтъкна, че Русия ще се сблъска със същите проблеми, ако се опита да премине канала, разделящ двете армии, и един от приоритетите на Украйна сега ще бъде да "разбие логистиката си" от новите си позиции.

 

"Противникът също се опитва да се прегрупира и ще изчакаме да видим в коя посока ще продължи настъплението си", добави той.

 

Пенсионираният военен и експерт по отбрана Виктор Кевлюк заяви пред "Kyiv Independent", че изтеглянето от квартал Канал няма "никакви стратегически последици".

 

Кевлюк заяви, че настъплението на Русия е и опит да се осигури флангът на руската групировка, която атакува Торецк, разположен на около 22 км южно от Часив Яр.

 

На 18 юни украинските военни съобщиха за увеличаване на руските атаки край Торецк след "дълго затишие" в боевете в района.

 

Няколко дни по-късно беше съобщено, че руските сили атакуват Часив Яр откъм Торецк.

 

Кевлюк повтори линията на украинската армия, че нейните сили не са имали друг избор, освен да се изтеглят от квартал Канал, след като отбранителните ѝ позиции там са били "напълно унищожени".





"(Руската) 98-а въздушнодесантна дивизия вкара в боя всичките си три полка - 217-и, 299-и и 331-и, което даде възможност значително да се увеличат усилията в тази посока и да се установи пълен контрол над квартал Канал", каза той.

 

"В атаките взеха участие и части от 11-а въздушно-десантна щурмова бригада и части от 102-ри полк на 150-а дивизия", добави той.

 

"Противникът зае позиции от двете страни на улица "Олеха Кошовохо", включително в района на моста над канала, а предните му части се окопаха в горите на север и на юг от нея."

 

Коментирайки защо одобреният преди повече от два месеца пакет от помощ от САЩ не е помогнал за спиране на вълната в Часив Яр, Кевлюк заяви, че американската помощ няма да предотврати ефективното унищожаване на квартал Канал.

 

Необходимо е не само време за производството и доставката на помощта, но и обучена работна ръка, която да я управлява, добави той.

 

"(Украинските) отбранителни сили в района разполагат с не повече от 14 000 души", допълни Кевлюк, като обобщи броя им за Часив Яр и съседните Клишивка, Андривка и позициите около Курдиумивка.

 

"Руска група от 48 000 души настъпва към Часив Яр. Още до 6000 души са разпределени за Клисчиевка, Андриевка и Курдиумовка".


Какво ще се случи по-нататък?

 

Много ще зависи от способността на Украйна да укрепи и задържи новите си отбранителни линии, което предстои да видим.





Ако Русия успее да превземе града, това ще окаже значително влияние върху войната в Донецка област.

 

Превземането на Часив Яр е от решаващо значение за по-мащабната офанзива на Русия на изток, а разполагането на елитни руски въздушнодесантни войски е доказателство за това колко важно е то за Кремъл.

 

Ако Русия превземе Часив Яр, тя ще получи контрол върху ключови украински маршрути за снабдяване, което сериозно ще затрудни операциите в района.

В крайна сметка падането на Часив Яр би означавало, че последните украински крепости в Донецка област - градовете Костантиновка, Дружковка, Краматорск и Славянск - ще бъдат под огромна заплаха от руските сили.


Как е изглеждал Часив Яр преди пълномащабната инвазия?

 

Часив Яр е бил дом на около 12 000 души, живеещи в град, чиито корени водят началото си от края на XIX в., когато е създадена фабрика за производство на огнеупорни материали от изобилната глина, открита в района.

 

През април тази година в града живеят само около 700 души. Миналата година всички деца са били евакуирани, като са останали предимно възрастни жители, които не са искали или не са могли да напуснат града.





В разговор с Би Би Си Украйна през април Серхий Чауш, ръководител на военната администрация на града, заяви, че те са изправени пред тежки условия без достъп до електричество, вода или газ, както и пред постоянен обстрел, който е повредил критично 80% от жилищните сгради.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5984 |06.07.2024 Отец Никанор: Да не обвиняваме другите - проблемът ни е, че гласуваме според интерес и пропаганда . 23| 2926 |06.07.2024 Нейнски: Разноговоренето - като това на Радев, руши авторитета на България . 1| 2608 |06.07.2024 Стефан Манов: Марин льо Пен няма да постигне твърдо мнозинство във Франция . 0| 3107 |06.07.2024 Защо може да се окажете с голяма сметка за телефон след посещение в чужбина?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads