Реклама / Ads
26| 9376 |21.01.2024 НОВИНИ

Русия и Северна Корея една държава? Путин иска, но Китай не дава

.
Володя и Ким...
Задава ли се обединение на Русия със Северна Корея? Дали е възможно подобно нещо? Тайни преговори в тази посока вървят активно в последно време. Дали обединението на двете държави ще бъде наречено алианс или по друг начин е все едно – важното за Москва в момента е да привлече военно-промишления комплекс на Пхенян и да използва севернокорейците на фронта срещу Украйна и като евтина работна ръка.
 

Освен това Кремъл ще си осигури чрез Северна Корея буферна зона срещу Китай, Южна Корея и Япония, които икономически, а вече и във военно отношение изпреварват значително Русия. И да не забравяме: руският  президент  Владимир Путин иска Пхенян да му предостави между 50 и 100 хиляди военни, които да бъдат хвърлени срещу Украйна.

Ким Чен Ун от своя страна си прави сметки да се сдобие с руски военни технологии и да се възползва от руската хазна, за да изхранва севернокорейците, които са в перманентна продуктова криза.

 

Потвърждение за напредналите преговори по отношение на обединение на двете държави и предстоящото посещение на Путин в Пхенян. Това ще е втора негова визита. Преди него нито Сталин, нито Хрушчов, Брежнев или друг пръв партиен и държавен ръководител на СССР, а след това и на Русия не са пътували в Северна Корея.

 

Посещението на руския президент Владимир Путин може да се състои в обозримо бъдеще, каза на брифинг прессекретарят му Дмитрий Песков. „Надяваме се, че такова посещение ще се състои, че руският президент ще посети [Северна Корея] в обозримо бъдеще. Времето за такова посещение ще бъде допълнително съгласувано по дипломатически канали“, каза Песков, цитиран от ТАСС. Той допълни, че в момента се водят активни разговори с ръководителя на севернокорейското министерство на външните работи Чой Сонг Хи. „Очаквайте много интересни резултати“, подсказа Песков.

В резултат на преговорите държавните глави на двете държави се договориха в случай на опасност от агресия срещу Русия или КНДР „незабавно да влязат в контакт помежду си и да се подкрепят па всички възможни начини“.

 

Припомням, че на 12 септември 2023 г. на космодрума Восточный в Амурска област се проведе среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и руския му колега Владимир Путин. Срещата, която беше придружена от висши генерали от Северна Корея и Русия, се съсредоточи основно върху военното сътрудничество. Според Съединените щати Русия е поставила на дневен ред въпроса за трансфера на оръжия от Северна Корея във връзка със загубите, понесени от войната в Украйна. Според експерти на срещата Ким-Путин са обсъдени основно въпроси за трансфер на оръжия, военни учения и сътрудничество в областта на отбраната. Като затворена държава Северна Корея се стреми да се превърне в самодостатъчна отбранителна сила. В този контекст, тъй като Пхенян няма опит в морските, космическите и ядрените военни технологии, той може да се опита да ги придобие от Москва. Едно обединение ще позволи на Русия да ползва севернокорейски ракети земя-въздух, безпилотни летателни апарати, разузнавателно оборудване, бронирани превозни средства и логистика, от които е понесла най-големите загуби във войната в Украйна и поради което се спешно се нуждае от такива.

И тук идваме до много важен момент. Русия вече дълги години чака помощ от Китай за военно оборудване. Китай обаче се въздържа да го предостави, опасявайки се от американски санкции, но и защото не вярва на Москва. Русия, след като не получи подкрепа от Китай, днес се прегръща със Северна Корея. Има няколко сценария, за които можем да говорим тук.

 

Първо, Китай може да използва Северна Корея като мост за прехвърляне на военно оборудване към Русия, за да избегне западните санкции. Възможно, но едва ли ще се случи.

 

Второ, Китай може да покани Русия да си сътрудничи със Северна Корея по този въпрос. С други думи, Пекин може да предаде на Москва, че не може да предостави военна помощ, но Пхенян може да му помогне. И това е под съмнение.

 

Трето, Русия може сама да се обърне към Северна Корея, тъй като не намира военна подкрепа от Китай.

Всеки вариант има общ резултат: тези три държави могат да формират военен съюз в Азиатско-тихоокеанския регион. На първо място, смята се, че Русия се е обърнала към Китай и Северна Корея за военна помощ поради загубите във войната в Украйна. Дълго време Русия е давала предпочитание на Китай, но не срещна подкрепа. От друга страна, Северна Корея, подложена на силен санкционен натиск от Запада, няма какво да губи. По същия начин Русия няма какво да губи в контекста на войната в Украйна. Тези двама играчи, които нямат какво да губят, могат да се обединят заради общи интереси и проблеми.


.
Идеята за топла прегръдка между Москва и Пхенян е отдавна...

 

Освен това Северна Корея смята руската помощ в областта на ядрените и космическите технологии за много привлекателна. В крайна сметка политиката „антизапад“ е много силна и в двете страни. Ясно е, че Северна Корея е потърсила руска помощ в тези области и е обсъдила сътрудничество в редица области, включително съвместни военни учения. Всъщност Москва избягваше да споделя своите военни, космически и ядрени технологии дори с най-големия си партньор доскоро - Пекин. Това се дължи на факта, че Пекин просто ги копира. Северна Корея ще се опита да ги копира и произведе по подобен начин. Следователно Западът ще се фокусира върху технологии, които Русия може да прехвърли на Северна Корея, а не върху оръжия, които Русия може да прехвърли от Северна Корея.

 

Границата между двете държави е около 40 километра. Малко са, но мостът през граничната река Туманная и съществуващата железопътна линия, която свързва двете селища на двата бряга, са достатъчен аргумент за начало на процеса на обединяване.

 

Характерът на отношенията между Северна Корея и Китай е много различен от връзките на Русия с тази страна. Като цяло Пекин се стреми да стабилизира отношенията си с Пхенян. Нарастващият интерес на Москва към Пхенян обаче съществено промени гледната точка на Пекин. Китай вече не желае да бъде част от уравнение с Русия и Северна Корея. Китай гледа неблагоприятно на военното партньорство между Русия и Северна Корея, опасявайки се, че то може да доведе до глобална поляризация. Това се случва в момент, когато Китай е изправен пред нарастващ натиск от Запада заради агресивните действия на Северна Корея. Затова Пекин призовава за сдържане на Пхенян.

 

В заключение може да се каже, че в Азиатско-тихоокеанския регион се очаква създаване на нови съюзи. Едва ли буквално обединение ще се случи, но тесен съюз или някакъв друг формат е съвсем реален. Военен, политически и икономически съюз между Русия и Северна Корея може да мобилизира САЩ и техните съюзници. Китай може да се намеси, за да осуети подобно силно сближаване между Москва и Пхенян. Тъй като светът се разделя на два полюса, Китай може да избере да остане встрани. Това е така, защото Китай, работещ от многополюсна гледна точка, следва напълно различен път от Русия и Северна Корея, които са склонни да се поляризират.

 

Сергей Чанаев

За Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4322 |21.01.2024 След покана от Ким Чен-ун: Ще посети ли Путин Пхенян? . 3| 11926 |21.01.2024 Най-много пушачи в Европа има в България, в Турция пушат най-много в света . 1| 4285 |21.01.2024 Как да се справим с "коктейла" от вируси този зимен период . 0| 5266 |21.01.2024 Празнуваме Бабинден. Каква е традицията?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads