Реклама / Ads
0| 3364 |28.06.2022 НОВИНИ

Русия ще отговори на експулсирането на 70 дипломати от България

.
Източник: БГНЕС
Русия ще отговори на експулсирането на 70 дипломати от България. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на източник от руското външно министерство.
 

Източникът не даде яснота точно какъв ще бъде руският отговор на експулсирането на дипломати, но отбеляза, че "дипломатическите отношения между страните са се усложнили сериозно".

 

Припомняме Ви, че по-рано днес министър-председателят в оставка Кирил Петков обяви, че страната ни години 70 руски дипломати. Министърът на икономиката и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова съобщи, че БСП не е съгласна с това решение, а и то не е било взето нито в МС, нито на коалиционен съвет.

 

Посланик Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация, съобщиха от външното ведомство. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители.

 

Искането на България има две основания. Първо, реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения. Второ, заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани.

 

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно консулството си в Екатеринбург.

 

На посланик Митрофанова бяха връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас, които следва да напуснат територията на страната до 24:00 ч. на 3 юли 2022 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3418 |28.06.2022 Радослав Бимбалов: Русия превръща и нас в невинни жертви, купува нашия страх . 0| 4394 |28.06.2022 Игор Федик за Фрог: Русия като държава терорист - сигнал към Мадрид и отговор за снабдяването със системата HIMARS . 0| 5623 |28.06.2022 Мирчев към Митрофанова: В Европа пари за zащита на агресори не събираме. Отивайте си в Русия! . 0| 6111 |28.06.2022 Кремъл: Русия ще прекрати офанзивата, ако Украйна се предаде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads