Реклама / Ads
0| 3311 |20.05.2022 НОВИНИ

Русия спира доставките на природен газ за Финландия

.
Източник: БГНЕС
Основната газова компания на Финландия Gasum разкри, че доставките на руски газ за Финландия ще бъдат прекратени в събота в 7 сутринта местно време.
 

От събота и през предстоящия летен сезон Gasum ще доставя природен газ на своите клиенти от други източници, се казва в съобщение в официалния сайт на държавната фирма.  

 

„Изключително жалко е, че доставките на природен газ по нашия договор за доставка сега ще бъдат спрени“, смята главният изпълнителен директор на Gasum Мика Вильянен, отбелязвайки, че компанията се е „подготвяла внимателно за тази ситуация“.    


Вильянен добавя, че „при условие, че няма прекъсвания в газопреносната мрежа, ще можем да снабдим всички наши клиенти с газ през следващите месеци“.  

  

Вицепрезидентът на Gasum Олга Вяйсянен коментира пред CNN, че Финландия също получава газ през своя тръбопровод Balticconnector през Естония, но добави, че зимният сезон ще бъде „предизвикателен“.   

 


 

Финландия, заедно със Швеция, подадоха заявления за членство преди в НАТО в отговор на руската война срещу Украйна, която предизвика опасения за сигурността в региона. Руското външно министерство предупреди, че Русия „ще бъде принудена да предприеме ответни мерки, както от военно-технически, така и от друг характер“, ако Финландия и Швеция се присъединят към алианса. Финландия споделя граница с Русия от 1287 км.

 

Членството на двете държави в НАТО ще преначертае геополитическата карта на Европа. Тази смяна в курса на геополитиката е монументална за двете страни, които имат дълга история на неутралитет по време на война. Швеция и Финландия са избягвали да влизат във военни съюзи. Ако това в крайна сметка се случи, ще се сложи край на над 200 години шведска необвързаност. Финландия пък прие неутралитет след горчивото поражение от Съветския съюз по време на Втората световна война.

 

Очаква се НАТО бързо да одобри молбите за членство на Финландия и Швеция, но те няма да станат част от алианса преди всички 30 държави членки да ратифицират техните кандидатури - процес, който се очаква да отнеме шест до 12 месеца. Без подкрепата на всички членове на НАТО Швеция и Финландия не могат да се присъединят към военния алианс. Турция вече обяви, че ще наложи вето. Причината - Турция обвинява двете скандинавски нации, че укриват членове на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2962 |20.05.2022 Русия твърди, че близо 2000 защитници на „Азовстал“ са се предали . 0| 3359 |20.05.2022 Блинкен: Русия използва доставките на храна като оръжие! . 0| 8780 |20.05.2022 Словакия плати на Русия за доставките на газ . 0| 3410 |19.05.2022 Русия заграби Запорожката атомна централа от Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads