Реклама / Ads
22| 19113 |21.02.2020 НОВИНИ

Руска връзка с тузарската вила в Барселона свърза и Борисов с Валентин Златев

.
Бойко Борисов, Валентин Златев Източник: El Periodico
Разследването на властите в Барселона е попаднало на руска следа в лицето на Александър Чавсев, който е посочен като основен партньор в компанията Numin Invest SL, на чието име е тузарската вила.
 

Чавсев е бивш шеф на “Лукойл”, който е много близък до Валентин Златев - началникът на ‘“Lukoil Bulgaria”. Златев и Борисов са “близки приятели от години”, твърдят от Обединено гражданско сдружение / бел. ред. Гражданско сдружение БОЕЦ/. Смята се, че руснакът е бил използван като медиатор при покупката на къщата в Барселона заради солидните си доходи.

 

Прокуратурата вече е успяла да потвърди руската връзка с компанията на Йовчева. Чавсев се е появил през 2015 година и става мажоритарен партньор заедно със съпругата си. Двамата инвестират близо 3 милиона евро в основания с едва 3000 евро капитал бизнес.

 

Купеният от Йовчева скъпарски магазин е попаднал под прицела на прокуратурата по-късно. Според разследващите собственост на търговския обект е компанията EMA BGS SL, основана през юли 2014 година. Йовчева и баща й стават съдружници, след като инвестират по 1500 евро всеки. Същата година Palms Enterprises - офшорна компания в Кипър, става друг партньор, след като инжектира 1 750 000 евро.

Прокуратурата свързва още български имена с фирмата. Става дума за бизнесмена Йордан Христов - собственик на множество хотели в страната, и съпругата му Силвия Николова. Смята се, че те са вкарали в компанията 2.3 млн. лв.


.

 

Борисов и WikiLeaks

 

През 2005 година Бойко Борисов е избран за кмет на София. След това обаче попада под шпионския радар на САЩ. Според разпространените от WikiLeaks данни, сегашният премиер има финансова и политическа близост с Валентин Златев. В грама, изпратена на 9 май 2006 година от американското посолство, се твърди, че Борисов е замесен в сериозни криминални деяния и поддържа много тясна връзка с “Лукойл” и Русия. Лоялността му и уязвимостта му спрямо Златев играят огромна роля във вземането на политическите решения в България, твърдят американските шпиони тогава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5188 |15.02.2020 „Репортери без граници“ с подписка в подкрепа на Джулиан Асанж (връзка към документа) . 0| 4438 |06.02.2020 Руска шампионка по художествена гимнастика опита да се самоубие . 3| 4212 |23.01.2020 МВнР с препоръки във връзка с новия коронавирус . 8| 6024 |09.01.2020 Борисов опроверга С. Паси: Няма връзка между ген. Сюлеймани и атентата в Сарафово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads