Реклама / Ads
4| 2810 |26.03.2024 НОВИНИ

Руската пропаганда и истината. Какво разбрахме и какво не за атентата в Москва?

.
Владимир Путин призна, че "радикални ислямисти" са извършили смъртоносното нападение в московската концертна зала „Крокус“ миналата седмица. Но, въпреки че групировката "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност, руският президент продължава да настоява, че Украйна е замесена.
 

Позовавайки се на официални изявления от руска страна, медийни съобщения и публикации в социалните мрежи, Би Би Си направи своя проверка по случая, за да открие кои твърдения са истина и кои са фалшиви.


Първи обвинения


.

Почти веднага след като се случи атаката, започнаха първите обвинения от руска страна.

 

Няколко прокремълски блогъри, както и някои длъжностни лица побързаха да обвинят Украйна за атентата.


Проруският експерт Сергей Марков съобщи, че нападателите изглеждат като "ислямистки радикали", но без доказателства си позволи да каже, че атаката "вероятно е била организирана от Киев".


Около 40 минути по-късно националният таблоид Московски комсомолец, цитира военния експерт Роман Шкурлатов, който казва, че атаката може да е била организирана с подкрепата на Службата за сигурност на Украйна и военното разузнаване.


А в 19.27 часа Дмитрий Медведев се закле да отмъсти, ако Украйна е замесена.








Фалшивото твърдение за отговорност

 

Няколко часа по-късно, в 22:13 часа, НТВ - един от основните руски телевизионни канали - излъчи видеоклип, в който се твърди, че показва високопоставен украински служител, потвърждаващ участието на страната му в атентата.


Във видеото се появява Алексий Данилов, който казва: „Днес е забавно в Москва, мисля, че е много забавно. Иска ми се да вярвам, че ще им организираме такова забавление по-често.“


Проверка на BBC установява, че клипът всъщност е редакция на две украински телевизионни интервюта, излъчени през изминалата седмица.


И двете могат да бъдат намерени в YouTube. Първото е интервю с Данилов от 19 март. Другото е публикувано три дни по-рано и включва шефа на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов.


Аудио анализът, извършен за BBC Verify от Advanced Forensic Technology Research Group към университета John Moores в Ливърпул, предполага, че аудиото е било манипулирано във видеото на NTV.








Пропуск в данните за аудио честотата показва, че звукът е редактиран. Изследователите обаче не могат да бъдат сигурни, че гласът е генериран от AI.


BBC Verify също откри информация, вградена в аудио файла, което предполага, че е бил пуснат чрез софтуер за редактиране.


„Прозорец“ за пресичане


.

Според информацията на Путин нападателите са били заловени, докато са се опитвали да избягат в Украйна, където "им е бил подготвен прозорец за преминаване на границата".


Русия обаче не е представила доказателства за "прозорец", през който да пропуснат нападателите.


Въпреки че BBC не може със сигурност да потвърди накъде са се насочили заподозрените, проверяват няколко видеоклипа и снимки от тяхното задържане. Въпреки твърденията на Путин се оказва, че арестите са извършени далеч от украинската граница.


Чрез съпоставяне на детайли от миналото в тяхната среда знаем, че двама от арестуваните заподозрени са заснети на около 90 мили (145 км) от украинската граница.


Докато Украйна отрече каквото и да е участие, отговорността беше поета от групировката "Ислямска държава" (ИД) чрез нейната информационна агенция Amaq.


Визуалните доказателства, разпространени от ИД, включват снимка на четирима нападатели със замъглени лица видео, заснето от една от гледните точки на нападателя.


Множество детайли - като характеристики на концертната зала и оръжията, използвани от нападателите - съвпадат с видеоклипове, появили се онлайн по време на атаката.


Но въпреки доказателствата Русия продължава да обвинява Украйна.


Маргарита Симонян - главен редактор на руската телевизионна мрежа RT (известна преди като Russia Today) - каза в социалната мрежа "X", че нападателите не са от ИД, защото не са носили самоубийствени жилетки и "не са имали намерение да умират".








Но въпреки предупрежденията на ИД към нападателите да не бъдат заловени живи, това се е случвало и преди.


Например в края на 2022 г. един от екстремистите, участвали в нападение срещу хотел в Кабул, успя да избяга и по-късно извърши самоубийствено нападение, според медиите на ИД, наблюдавани от BBC Monitoring.

 

Какво знаем за заподозрените?


.

Нападателите са карали бяло Рено - което съответства на превозното средство, видяно в отделно видео, използвано за бягство от концертната зала - преди да бъдат задържани.

 

Според Хинщайн, при огледа на автомобила с марка „Рено“ са били открити пистолет „Макаров“, пълнител за автомат „Калашников“ и паспорти на таджикски граждани.

 

В неделя бяха публикувани кадри, на които се вижда как мъжете са конвоирани в московски съд.

Руските власти посочиха и имената им. Обвинените са Далериджон Мирзоев, Саидакрами Рачабализода, Шамсадин Фаридуни и Мухаммадсобир Файзов. И четиримата са от Таджикистан.







На снимката, публикувана от ИД, се вижда, че трима от заподозрените са облечени в светлокафява тениска, светлозелена тениска и сиво поло.

 

Тези тениски изглежда съвпадат с тениските, носени от трима от заподозрените по време на ареста им.

Две емблеми на светлокафявата тениска, носена от мъжа на име Рачабализода, се виждат и във видеоклипа, публикуван от ИД. Той се идентифицира със същото име и по време на последвалия разпит.


Колко надеждни са твърденията на Ислямска държава?

 

Според проверката на Би Би Си разпространения видеоклип с кадри от убийствата и използваните лозунги от тяхна страна, характерни за нападатели от ИД, съответстват на начина на действие на групировката.

 

Снимка на един от нападателите в залата „Крокус“ повече от две седмици преди нападението е публикувана от руски медии - което предполага, че то е било предварително планирано.

 

Според Би Би Си, поемането на отговорност, докато извършителите все още са на свобода, е необичайно и показва желание от страна на ИД да потвърди своята роля в нападението.

 

 Би Би Си, Преводът и заглавието са на ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2594 |26.03.2024 Арестуваха осми заподозрян за атаката в Крокус Сити Хол . 10| 2649 |26.03.2024 Светослав Малинов: ГЕРБ тласна нещата към избори чрез поведението на преговарящите и поставяне на крайни срокове . 3| 2668 |26.03.2024 Американски бомбардировачи над Баренцово море вдигнаха във въздуха руски изтребител . 11| 7981 |26.03.2024 Швеция може да участва в модернизацията на Българската армия с противокорабни комплекси, многоцелеви оръжейни системи и високоточни бомби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads