Реклама / Ads
25| 11780 |10.06.2014 НОВИНИ

Руски медии: Кабинетът в България пада заради Южен поток

.
Източник: Булфото
Скандалът около "Южен поток" предизвика политическа криза и може да свали правителството на България, пише в. "Комерсант". Въпросът за съдбата на газопровода вчера доведе до конфликти в правителствата на България и Сърбия - ключови страни в проекта. Москва видя в решението на София политически натиск от Брюксел и по мнение на експертите ще се опитва да реши проблемите на проекта с преки преговори с Еврокомисията.
 

Постоянният представител на Руската федерация при ЕС Владимир Чижов обвини ЕК в натиск над България, като нарече "блокирането от Еврокомисията на началото на работите по строителството на ключовия български участък" от газопровода "пълзящ преход към икономически санкции срещу Русия".

Министърът на външните работи Сергей Лавров счита, че в ситуацията се е намесила трета сила: Според него някои страни, които не може да бъдат заподозрени в големи симпатии към развиването на партньорство на Русия с ЕС, искат да използват тази инициатива, за да провалят енергийния диалог. И така, спря ли България работите по "Южен поток", по който руският газ ще потече към Европа, заобикаляйки Украйна, или не?, пита изданието.

Тази новина взриви енергийния свят, но реално, освен изявлението на премиера Орешарски, няма нищо. В Министерството на енергетиката на Русия за "Росийска газета" заявиха, че никакви официални документи по този въпрос ведомството не е получило. Необходими са разяснения, засега е рано да се говори каквото и да било, заяви и прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.

Ясно е само едно: ситуацията около "Южено поток" повече напомня за известната руска поговорка - "да обещаеш не значи да се ожениш". А и самото изаявление на българския премиер, формално погледнато, не е така страшно, както изглежда.

По същество строителство на газопровода като такова, полагане на тръби, още няма. Сега страните участнички в проекта само съгласуват маршрутите, сметките, работят над проектодокументацията. разбира се, неприятно е, че срокът на тези работи може да се проточи, тъй като това ще удари и по Русия, и по европейските потребители, но затова пък веднага става ясно кому спирането на "Южния поток" може да бъде изгодно - САЩ. Новият свят вече обеща напълно да покрие потребностите на Европа с помощта на своя шистов или втечнен природен газ.

"Америка е готова да замрази европейците, само за да навреди на Русия", смята изданието. Ситуацията около "Южния поток" действително е в полза на САЩ, съгласява се президентът на Руския газов съюз Сергей Чижов. Именно България (а и Сърбия също) най-много от всички е "завързана" за руския газ, напомня Чижов - над 80 процента от цялото потребление. И алтернативи на проекта "Южен поток" за тях няма. Още повече, че тръбата трябва да стигне до тях директно. Така че във всички случаи ще се наложи да се договаря и да се строи.

"Мисля, че сега основната игра ще бъде около подизпълнителите от руска страна", предполага Чижов. Сред учредителите на една от руските компании, които ще строят, има такива, които попадат под санкциите на ЕС и САЩ. "Предполагам, че ще обсъждат смяна на тази компания с друга руска, или ще предложат европейска", счита експертът.

"Може ли Русия да вярва на българската дума след изявлението на премиера на България"?, пита изданието, отбелязвайки, че главата на българското правителство съобщи за своето решение след закрита стреща с американските сенатори Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи и цитира думи на Маккейн: "Бихме искали в "Южен поток" да има по-малко руско участие".

Колко време ще отнемат новите консултации с ръководството на ЕС, Орешарски не уточни, но е очевидно, че бюрократичните процедури ще се проточат - чак до приключването на антимонополното разследване на Еврокомисията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6222 |10.06.2014 Каролев: "Южен поток" е европейски, не българо-руски проект . 0| 5278 |04.06.2014 Кабинетът дава 1,2 млн. лв. допълнително за стипендии . 19| 4997 |04.06.2014 Кабинетът „Орешарски“ води държавата към фалит . 107| 5242 |03.06.2014 Буруджиева: Кабинетът "Орешарски" върви по утъпкания път на дясната политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads