Реклама / Ads
0| 5020 |06.04.2018 НОВИНИ

Руски олигарх загубил за ден 1 млрд. долара заради новите американски санкции

.
Олег Дерипаска
Руският бизнесмен Олег Дерипаска изгубил за един ден 957 милиона долара заради новите американски санкции, съобщава сп. ”Форбс”.
 
Вчера министерството на финансите на САЩ въведе санкции срещу 7 руски предприемачи, а също и срещу 12 компании, които те контролират, както и срещу 17 високопоставени руски правителствени представители, припомня ТАСС. Дерипаска се озова в санкционния списък, както и компаниите, които контролира.

В списъка се озова и Сулейман Каримов, изгубил 244 милиона долара заради това, както и Виктор Векселберг, който е изгубил заради това 41 милиона долара. Състоянието на Игор Ротенберг и на Кирил Шамалов, които също са в списъка, не се е променило. Капиталите на Владимир Богданов и на Андрей Скоч, попадащи също под санкциите, пък са се увеличили съответно с 1 и 8 милиона долара.

Решението на американското правителство да включи милиардера Дерипаска в санкционния си списък може да даде отражение по целия свят, защото неговата бизнес империя има глобално присъствие и има за партньори редица големи международни компании, отбелязва Ройтерс. Вашингтон наложи санкциите с аргумента, че физическите лица и компаниите под техен контрол извличат ползи от руската държава, която е въвлечена в "злонамерени дейности" по света.

Според "Форбс" състоянието на Дерипаска възлиза нетно на 6,7 милиарда долара. Той е основен собственик на конгломерата И Ен Плюс, който пък е съсобственик на някой от най-големите производители на метали в света - Русал и Норникел, припомня Ройтерс. Включването на Дерипаска в списъка със санкции може да породи усложнения и за компаниите, с които той прави бизнес. Сред тях са германският автомобилен гигант Фолксваген и компанията Гленкор, която търгува със суровини.

Дерипаска каза, че решението на САЩ да му наложат санкции е "неоснователно, смехотворно и абсурдно" . "Събитията от тази сутрин са много неуместни, но не и неочаквани", се казва на декларация на Дерипаска, цитирана от Ройтерс. Компанията Русал изрази съжаление, че е в списъка, и допълни, че нейни съветници проучват ситуацията. Русал е един от най-големите производители в света на алуминий. Компанията има активи в Италия, Ирландия, Швеция, Нигерия, Гвинея, Гвияна. Притежава дял в австралийската Куинсленд Алумина лимитед - един от лидерите в алуминиевата индустрия и водещата алуминиева рафинерия в света. Норникел пък има авоари във Финландия, Австралия и Южна Африка.

Компанията Фолксваген има съвместен завод с компанията ГАЗ, руски автомобилоконструктор, който е филиал на компанията Бейзик Елимънт, също попадаща в обхвата на американските санкции в качеството й на друга компания на Дерипаска. Договорът между двете фирми е до 2025 г. и общият завод произвежда части за Фолксваген. Базираната в Швейцария Гленкор пък е акционер в Русал.

Други чужди фирми с връзки с империята на Дерипаска са австрийската строителна компания Страбаг, както и сингапурската компания Чанги Еърпорт интернешънъл.

Дерипаска редовно има срещи с руския президент Владимир Путин. Той инвестира много средства в инфраструктурата за зимните олимпийски игри в Сочи преди четири години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7939 |07.04.2018 Руският посланик в Лондон с лична нота към Борис Джонсън . 19| 5615 |05.04.2018 Словакия се отказа от руските МиГ-ове и преминава на американски F-16 . 5| 6473 |31.03.2018 СДС в недоумение от решението на правителството, да не гони руски дипломати . 5| 7171 |30.03.2018 Атанасов: Борисов клекна на руския натиск, Цветанов играе театър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads