Реклама / Ads
9| 6104 |26.09.2012 НОВИНИ

Руски предприемач ще търгува с родно електричество

.
Компанията Gunvor, собственост на крупния предприемач от руски произход Генадий Тимченко, е подала молба за 20-годишен лиценз за работа на енергийния пазар в страната. Генадий Тимченко планира да се върне към търговията с електричество, като започне от България, пише вестник "Ведомости".
 

Според изданието, ДКЕВР предварително е одобрила вчера молбата на Gunvor International B.V. за предоставянето на лиценз за 20-годишно право на търговия с електричество в страната.

Цитиран е и представител на комисията, според когото: ДКЕВР е "започнала процедура за издаване на лиценз. На 2 октомври ще има закрито заседание на комисията, където планираме да приключим тази процедура".

Компанията Gunvor е основана през 1997. Тя е регистрирана в швейцарския град Цуг. Собствениците й са Генадий Тимченко, Торбьорн Торнквист (притежаващи равни дялове) и тръстов фонд, работещ за интересите на топ-мениджмънта на Gunvor. Продажбите на компанията през 2011 възлизат на 87 милиарда долара.

По данни на списание „Форбс” за 2011 г. съсобственикът на Gunvor Генадий Тимченко се намира на 26-то място в списъка с най-богатите хора в Русия.

Много спекулации са правени през годините за възможната връзка между успехите на Gunvor и евентуалното лично познанство между Генадий Тимченко и президентът на Русия Владимир Путин. Връзка, която самият Тимченко и ръководството на компанията са отричали многократно.

Бизнесменът, който има финландско гражданство, след като се отказва от руското през 1999 г., завежда в края на 2008 г. иск към авторитетното британско списание „Икономист” заради публикация за ръста на корупцията в Русия по време на двата мандата на Владимир Путин като президент.

В материала на "Икономист" изрично се твърди, че връзките на Тимченко с Владимир Путин са допринесли за финансовите успехи на Gunvor по време на делата срещу петролния гигант ЮКОС на Михаил Ходорковски.

В резултат на извънсъдебното споразумение издателите на „Икономист” изтеглят през януари 2009 г. имената на Тимченко и Gunvor от материала и разпространяват изявление, в което приемат „уверенията на компанията и нейното ръководство, че нито Владимир Путин, нито други важни политически фигури в Русия имат дялово участие в Gunvor”.

Gunvor е описала своя опит в търговията с електроенергия, предоставила е финансови отчети, потвърждаващи стабилното й положение, и плановете за очакваните търговски обеми през следващите четири години.

Според представител на компанията Gunvor диверсифицира своя портфейл и развива направления, свързани с търговията с други суровини, освен петрол и петролни продукти. От 2009 тя така търгува и с природен газ, биогорива, бензин, квоти за вредни емисии. Компанията продаваше електричество, но през март миналата година обяви, че прекратява тази търговия на европейския пазар заради "тежката текуща конюнктура”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6523 |23.08.2012 4 хотела искат рушвет от руски туристи . 29| 18407 |06.08.2012 Рекордна наглост: Рускиня олекна с 24 000 евро . 29| 7704 |28.04.2012 Руският патриарх Кирил подари яйца на Б. Борисов и Ц. Цачева . 21| 6302 |26.04.2012 Посрещат руския патриарх с шампанско и агнешко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads