Реклама / Ads
26| 8189 |24.01.2024 НОВИНИ

Руски самолет с десетки украинци на борда се е разбил в Белгород? /обновява се/

.
Източник: UNIAN
Около обяд на 24 януари руският военнотранспортен самолет Ил-76 се разбива в Белгородска област. Военното министерство на Москва твърди, че на борда имало 65 украински пленници. Трябвало е те да бъдат транспортирани за размяна, твърдят руските власти. На борда на летателния апарат е имало още шестима членове на екипажа и трима придружители. Източник на "Украинска правда" посочва, че украинските въоръжени сили са потвърдили за случилото се. Генералният щаб твърди, че самолетът е превозвал ракети за системата за противовъздушна отбрана С-300.
 

Летателният апарат се е разбил близо до село Яблоново, на около 70 км североизточно от Белгород около 11:00 часа местно време. Все още не е ясно какво е причинило катастрофата, както и кои са украинските военнопленници, които са били на борда. Руският депутат Андрей Картаполов побърза да обвини Украйна, че е свалила самолета собственоръчно с помощта на западни оръжия, но няма доказателства за нещо подобно.

 

Областният управител Вячеслав Гладков по-рано потвърди в канала си в Telegram, че в Корочански район е станал "инцидент“, но не предостави други подробности. Предполага се, че разбилият се самолет е Ил-76.

 

От руска страна съобщават, че две експлозии във въздуха са предшествали падането на самолета.

 

Всички намиращи се на борда на катастрофиралия Ил-76 са загинали, съобщи губернаторът на Белгородска област.





Ръководителят на комисията по отбрана на руския парламент заяви, че е имало и втори самолет във въздуха, превозващ още 80 украински затворници, но самолетът, според него, се е обърнал. Украинското ръководство е било добре осведомено за предстоящата размяна и е било информирано за начина, по който ще бъдат прехвърлени затворниците, но самолетът Ил-76 е бил свален от три ракети от зенитно-ракетната система Patriot или Iris-T германско производство, твърди Андрей Картаполов.

 

Ил-76 е военнотранспортен самолет, предназначен за превоз на войски, товари, военно оборудване и оръжия. Обикновено има екипаж от пет души и може да превозва до 90 пътници. Не е ясно дали е бил специално обозначен като самолет, превозващ пленници.

 

Украинският координационен щаб за третиране на военнопленници нито потвърди, нито отрече изявлението на руското министерство на отбраната, че на борда на самолета Ил-76, който се разби в Белгородска област, е имало украински военнопленници. Нямаме такава информация, посочва източник от Украинската служба на BBC пред руската редакция на медията. Министерството на отбраната на Украйна все още не може да потвърди, че самолетът е бил ударен от украинските сили за отбрана, каквито твърдения се появиха.

 

От щаба заявиха, че събират и анализират цялата информация и призоваха да се изчакат официалните изявления.

 

"Отбелязваме, че врагът активно провежда информационни специални операции, насочени срещу Украйна, с цел дестабилизиране на украинското общество", се казва в изявлението.

 

Андрей Юсов от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна потвърди за "Свободна Европа", че днес се е подготвяла размяна на пленници между Русия и Украйна. Отказа обаче да коментира дали тя се е състояла, или не. В същото време той добави, че изнесената от руското военно ведомство информация, че украински военнопленници може да са били в самолета Ил-76, който се разби в Белгородска област, в момента се проверява

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6201 |24.01.2024 Кап. I ранг Васил Данов: Комплексът "Камчия" може да бъде команден център при евентуална руска агресия . 9| 5469 |24.01.2024 Бойко Борисов с нов пост в Парламента . 3| 4372 |24.01.2024 БСП, "Възраждане" и ИТН също ще жалят новите конституционни съдии . 2| 4630 |24.01.2024 Конституционалист: Не виждам основание изборът на съдии да бъде провъзгласен за противоконституционен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads