Реклама / Ads
11| 3010 |05.08.2023 НОВИНИ

Руски танкер е бил ударен в Керченския проток

.
Танкер под руски флаг е бил ударен при украинска атака в Черно море, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС, цитирана от международните агенции. Според информацията машинното отделение на кораба е било повредено при нощен удар в Керченския пролив. Никой от 11-те членове на екипажа не е пострадал.
 

Няколко руски военни блогъри казаха, че руският нефтен танкер Sig е бил атакуван от украински военноморски дрон. Украйна досега не е коментирала публично въпроса. Според информация на "Осторожно, новости" ударен е санкциониран руски танкер.


ТАСС цитира служител от руския Център за координация на морските спасителни операции (MRCC), който каза, че два влекача вече са пристигнали на мястото на атаката - точно на юг от Керченския пролив. Не са представени повече подробности за танкера и неговите собственици. 


Целият трафик по Керченския мост е спрян. 


Керченският проток свързва Черно и Азовско море, разделяйки Крим - украинския полуостров, анексиран от Москва през 2014 г. - и руския Тамански полуостров.


Ако Украйна потвърди участието си в нападението, това ще е поредното нападение с дрон в района. В петък руски военноморски кораб претърпя сериозен пробив при нападение на украински военноморски дрон близо до руското черноморско пристанище Новоросийск. В средата на юли украински дронове удариха Кримския мост. Нападението предизвика сериозни задръствания и хаос.


Сблъсъците в морето се увеличиха през последните седмици, след като Русия напусна зърнената сделка, постигната с посредничеството на Турция и ООН, която позволи износ на зърно от Украйна през Черно море. Основният мотив на Москва да вземе това решение бяха твърдения, че исканията й за облекчаване износа на руско зърно и торове не са били изпълнени. След прекратяването на сделката руските ракети се насочиха към украинските пристанища, а Киев заплаши да отмъсти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3156 |04.08.2023 Руският опозиционер Алексей Навални бе осъден на още 19 години затвор . 8| 3422 |04.08.2023 Литва обяви над 1000 руски и беларуски граждани за заплаха за националната й сигурност . 2| 2607 |04.08.2023 В Полша закопчаха заподозрян в шпионаж в полза на Русия беларуски гражданин . 12| 2777 |04.08.2023 Атаката в Новоросийск: Вероятно е повреден руски десантен кораб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads