Реклама / Ads
40| 13664 |19.05.2024 НОВИНИ

Руският президент на България няма ли да каже: Г-н Путин, прибери си ордите от Украйна и седни да преговаряш

.
Забележете: Пише "президент на България", а не "българският президент"...
Как се нарича държавен глава на една страна, който обслужва интересите на друга страна? Напоследък чувам този въпрос все по-често адресиран към Румен Радев. Разбира се, самият той със сигурност е убеден, че е голям патриот. Критериите му обаче са много по-близо до комунистическите на Георги Димитров „Дружбата със СССР е тъй жизнено необходима като слънцето, въздуха и водата за всяко живо същество”. Е, вече 34 години сме без тази дружба и нито едно живо същество не е умряло от липсата й.
 

Русия на Путин обаче иска да върне онова време по нов начин, чрез кървава война срещу Украйна и заплахи към света с ядрени бомби. Причините? Ами руската армия е втора в света по сила, пета по численост, половината индустрия на страната е военизирана – що да не смажем този или онзи? Това е кредото на Путин и кръгът му. Китай няма да ни ПРЕЧИ, САЩ няма да ни нападне, защо тогава да не унищожаваме, когото сме нарочили, защото ни дразни?

 

И сега се изстрелваме към ямболската изява на Румен Радев, където на 18 май той  заявява:

Всеки ден, в който тази война продължава, е пагубен за Украйна, Русия и всички нас“. Той припомни, че всички кръвопролития започват с милитаристки призиви, които нямат място в Европа.

 

Е, как да няма, г-н Радев, нали Москва с такива започна анексирането на Крим, преди това ги изричаше за Чечения, после срещу Грузия. А Афганистан, Сирия? Милитаристичните призиви идват от Кремъл, но г-н Радев не забелязва това.

 

Той заяви още: „Ако така продължават нещата и не се сложи край на войната, ще имаме демографски опустошена страна – Украйна с напълно унищожена инфраструктура, индустрия, производства. Това ще бъдат изключително тежки последици не само за Украйна, но и за цяла Европа“. И за пореден път призова, не натърти, да спре наливането на оръжия за Украйна и да се полагат усилия за мир.

Ако Румен Радев бе истински президент на натовска България, член на ЕС, би трябвало да каже: Г-н Путин, изтеглете ордите си от Украйна, спрете да унищожавате Украйна, да опожарявате, изнасилвате и крадете украинския народ и седнете на масата за преговори.

 

Логично е, защото руската армия нападна вероломно съседна, суверенна Украйна на 24 февруари 2022 г. Русия е агресора, а Украйна – жертвата. Радев обаче призовава жертвата да се предаде, а насилника да бъде молен за мирни преговори. По кои критерии се формира подобно мислене и се раждат подобни послания?

Налага се, наистина се налага, което би било странно при други обстоятелства, да се напомни за Меморандума от Будапеща, приет на 5 ноември 1994 г.

По силата на Меморандума Украйна се отказва от ядрените си оръжия, а САЩ, Русия и Великобритания се ангажират да гарантират териториалната й цялост.

Под документа поставят подписите си президентите на САЩ - Бил Клинтън, на Русия - Борис Елцин, на Украйна - Леонид Кучма и британският премиер Джон Мейджър.

 

Как, според Румен Радев Русия на Путин „гарантира териториалната цялост“ на Украйна? Като се опитва да я изпепели?

И защо все повече ген. Радев звучи като „руски президент на България“?  Това обижда много граждани, повярвайте. И радва до сълзи групичките край ПСА и „Альоша“, коленичили пред Митрофанова и Путин. 

 

Да не забравяме също, че Европарламентът прие декларация, с която отхвърля като незаконен изборът на Путин за пети президентски мандат за законен.

Трудно за вярване е български президент да се държи по подобен начин. Но доживяхме и това.

 

Колко тъжно.

 

Представете си сега изнасилена зверски жена на убит защитник на родината, останала без дома и семейството си, да коленичи пред насилника и да го моли за милост, като освен това да постави условията си, какъв да е животът на жертвата в бъдеще. А децата й? За децата се грижи Русия в съответни лагери и програми за превъзпитание във великоруски шовинизъм и сляпа вярност към диктатора.

 

Путин преди дни каза, че Украйна и Западът са нападнали Русия. Каза също, че в Унгария през 1956 г. съветските танкове са защитавали СССР и унгарския народ, а в Чехословакия през 1968 г. пак съветските танкове са защитавали отново СССР и местното население от заговора на мръсния Запад.

 

Дали няма да реши Путин да защити руските собственици на имоти у нас и българите от нашествието на западняците, които искат да ни поробят?

 

Няма да се учудя. Тогава няма да има нужда от смяна на държавния глава, нали?

 

Вероятно горните редове ще се възприемат от някои, а и от самия Радев, като прекалено остри, но нали никой, пък бил той и на толкова висок пост, не е задължително прав във всичко? Не, не е. Защото едно е да си президент на България, а съвсем друго - български президент. Същото важи и за Путин.

 

Гледайте Словакия и мислете за България.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Всички съвети за войната, непобедима Русия и предсмъртна Украйна Радев говори в присъствието на деца. Какво ли са разбрали от думите му? За какъв чичко са го помислили? А дали той се сети за това, че Путин е заподозрян във военно престъпление, свързано с “незаконно депортиране” на местното население от окупираните от Русия украински региони, както и за “незаконно прехвърляне” на украински деца на руска територия. За тези му деяния съда в Хага издаде заповед и за задържането на Мария Лвова-Белова, руска служителка по правата на децата, за която се смята, че ръководи извеждането на украински деца в Русия. Румен Радев не знае ли това?

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2514 |19.05.2024 Енергичен и емоционален финал на изложението „Уикенд туризъм” с концерт на група „Молец“ . 2| 3528 |19.05.2024 Лек трус в София . 51| 5906 |19.05.2024 Според изследване на "Медиана": "Възраждане" биха били втори, ако изборите бяха днес . 1| 9907 |19.05.2024 Зачестяват случаите на заразяване с т.нар "пета болест", за какви симптоми да внимаме?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads