Реклама / Ads
0| 2617 |01.06.2024 НОВИНИ

Руските окупатори с масиран ракетен удар по Украйна. Само "ефективни решения" ще спрат "лудите в Кремъл"

.
Източник: ДСНС Харківщини
В нощта на 1 юни руските окупатори нанесоха масиран ракетен удар по Украйна. Целите са били цивилни, инфраструктура и енергийни съоръжения. Това обяви украинският президент Владимир Зеленски, като публикува видеозапис с последствията от руската атака. Президентът на Украйна призова за "пълна защита на украинското небе".
 

 Той каза, че Русия е използвала голям арсенал от оръжия, предава УНИАН.





„Тази нощ Русия воюва с повече от 50 ракети и около 50 безпилотни летателни апарата „Шахед“, които бяха насочени към юг, център и запад. Благодарен съм на нашите войници, в момента има екипи, които работят на място, за да осигурят възстановяване и помощ на всеки пострадал“, отбеляза Зеленски.

 

Президентът отбеляза, че основната цел на Русия е да нормализира терора, да се възползва от липсата на достатъчно системи за противовъздушна отбрана и решителността на партньорите на Украйна.

 

„Руските терористи разбират само езика на силата и единственият начин да се спре този терор и да не се превърне в норма е да се вземат ефективни решения навреме, така че лудите хора в Кремъл да разберат, че техният терор не постига целите си“, добави президентът.

Зеленски отбеляза, че партньорите знаят със сигурност, че това изисква допълнителни петриоти и други модерни системи за противовъздушна отбрана за Украйна, ускоряване и разширяване на доставките на F-16 за Украйна и осигуряване на украинските войници всички необходими способности.

 

„Едва когато Путин загуби способността да се насочва към цивилни и гражданска инфраструктура, той ще бъде принуден да спре своя терор. Това е тест за човечност и решителност за свободния свят. Или ще преминем този тест заедно, или светът ще се потопи в още по-големи дестабилизация и хаос“, каза още президентът.





„Цивилни хора, инфраструктура, енергийни съоръжения... Това е, с което Русия постоянно воюва. Основната цел на Русия е да превърне терора в нещо нормално, да използва липсата на достатъчна противовъздушна отбрана на Украйна и да се възползва от нерешителността на партньорите на Украйна", написа в "Телеграм" Зеленски. Той подчерта, че единственият начин да бъде спрян терорът и да не се превърне в норма, е бързо да бъдат взети ефективни решения.

 

„Пълната защита на украинското небе трябва да стане норма. За да разберат лудите в Кремъл, че терорът им е напразен", продължи Зеленски. Той изрази увереност, че "партньорите (на Украйна) знаят какво точно е необходимо за това": да й предоставят "допълнителни (бройки) "Пейтриът" и други съвременни системи за противовъздушна отбрана. Ускоряване и разширяване на доставката на (изтребители) Ф-16 на Украйна. Предоставяне на нашите воини на всички необходими неща".

 

На 1 юни стана известно, че руснаците са атакували украинска територия с ракети от стратегически бомбардировачи Ту-95МС. Съобщава се, че експлозии са чути в Запорожие и Виница.

 

Броят на жертвите при руския ракетен удар по пететажен жилищен блок в Харков вчера се увеличи до седем, предаде Укринформ, като се позова на прокуратурата в североизточния украински град.

 

Двама цивилни са били убити, а осем - ранени, при руски обстрели в съседната Донецка област, съобщи ръководителят регионалната военна администрация Вадим Филашкин, цитиран от Укринформ.

 

Четирима души са били ранени в западната Лвовска област, предаде още Укринформ, като се позова на министъра на вътрешните работи Игор Клименко.

 

Голямата руска въздушна атака тази нощ причини щети на енергийна инфраструктура в пет украински области.





Впоследствие стана известно, че руснаците са извършили масирана атака на украинска територия. Енергийни съоръжения , разположени в пет региона, бяха атакувани.

 

Атакувани са енергийни съоръжения в Ивано-Франковска, Днепропетровска, Кировоградска, Донецка и Запорожка области.

 

Общо противникът е изстрелял 53 ракети от различни типове и 47 ударни БЛА. В резултат на противовъздушната битка са свалени 81 въздушни цели.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2570 |01.06.2024 Депутатите ще заседават извънредно в неделя . 14| 3636 |01.06.2024 Идва отново лунапаркът. За детския смях, за сълзата гореща и за паметта за Белене . 6| 2685 |01.06.2024 Седем месеца ще се чисти теренът за детската болница, след това - 4 г. ще се строи . 13| 10767 |01.06.2024 Алек Алексиев: Аз съм наполовина руснак. От началото на войната не общувам с леля ми, защото подкрепя Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads