Реклама / Ads
32| 17370 |28.12.2022 АКТУАЛНО

Руското военно произвоство замря: Лъгали Путин, че тайвански чипове са руски, той лъгал Пекин и си го получи

.
Си Дзинпин се забавлява с Путин...
Русия e изправена пред непреодолимо изпитание във войната срещу Украйна. Спряно е производството на прехвалените танкове „Армата“ и на повечето ракети. Причината: липса на чипове за военното производство. Путин свикал преди дни секретно съвещание в Кремъл за обсъждане на бедствената ситуация.
 

На него окончателно станало ясно, че чиновници  дълго време са лъгали президента, че в Русия се произвеждат всякакви чипове и няма проблем с важните производства. От Министерството на цифровото развитие обаче признали, че всъщност чиповете са произведени в Тайван! Заблуждавали го през цялото време и той се гордял пред Пекин, че Русия е водещ производител на чипове.

 

Китайските служби обаче разкрили измамата и последвала остра реакция. Пекин спрял износа на чипове за руската военна индустрия и по този начин се присъедини към санкциите срещу Москва. Чиповете Loongson са китайски аналог на американските процесори Intel и AMD. Те са мощни и са особено ценни за военните заводи. За Русия, чиито военно-промишлен комплекс беше откъснат от западните технологии поради санкциите, Loongson можеше да бъде спасение, но Пекин попари жестоко тези надежди на Путин.

 

За да се измъкне от ситуацията кремълската пропагандна машина започва да тръби, че в Зеленоград започва производство на модерни чипове в заводите, които са произвеждали електроника по време на Съветския съюз. Правят се някакви демонстрации и възторжени репортажи в медиите.

 

Пропускат да съобщят само, че руският олигарх милиардер Владимир Евтушенков контролира тези мощности от години. За да се постигне въобще някакво производство, Москва трява да се договори с него. Той обаче е обиден на властта, защото през 2014 г. е бил задържан и обвинен в пране на пари. Сега Путин трябва да го „помилва“ и да му налее милиарди от хазната.

 

Заводът Mikron, разположен в Зеленоград, е едно от малкото руски предприятия, които могат да произвеждат полупроводникови продукти, използвани в гражданската електроника. На фона на крещящата нужда от микрочипове след началото на войната срещу Украйна, ръководството на Mikron получава разпореждане да удвои капацитета на завода. От Кремъл обещават за целта да отпуснат 7 млрд рубли за период от десет години. Експертите обаче реагираха остро, че това е мижава сума за подобен отрасъл и исканите резултати.

 

Известно е също, че има огромен недостиг на кадри. През последните месеци, откакто е обявена мобилизацията, много от специалистите са намерили начин да напуснат Русия.

 

Известно е, че заводите Mikron произвеждат микрочипове по технологични стандарти от 180 до 90 nm, което е с доста ограничени възможности за използване.

На 1 юни тайванските власти забраниха износа на микропроцесорни технологии и оборудване за производство на микросхеми в Русия и Беларус. Всъщност чиповете и микросхемите са забранени след налагането на санкции от тайванската компания TSMC. Най-големият производител уведоми руските партньори за невъзможността за по-нататъшно сътрудничество след 25 февруари.

„Това е тежък удар, като се има предвид, че почти всички съвременни микропроцесори на руски дизайн са произведени от TSMC - от Байкал до Елбрус“, казва Алексей Бойко, анализатор в MForum Analytics.

 

По веригата това засяга и онези компании, които вярваха в микропроцесорите, „произведени в Русия“ и провеждаха подходящи разработки за тях, например дънни платки. „Ако не говорим за процесори, а за друга електроника, като чипове за карти Troika, няма проблеми с тях: „Mikron вече произвежда такива, - казва водещ анализатор в Mobile Research Group Елдар Муртазин. С процесори обаче няма да стане бързо.

 

Днес същият Mikron е способен да произвежда микроконтролери и микросхеми, използвайки 130 nm технология. За сравнение: в Тайван най-често срещаните стандарти за повечето микроелектронни индустрии са 5, 8 или 12 нанометра. Нереалистично е такова производство да започне в Русия и който убеждава Путин в това, го лъже, - категорични са експерти. Нужни са поне 7 години и то, ако се инвестира достатъчно, каквито инвестиции не се задават.

 

„Произвеждахме основно газови смеси, чието разделяне и пречистване се извършваше от Украйна. Чуждестранните индустрии получават необходимите газове от САЩ и Китай. Русия – не, коментира още Алексей Бойко. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6185 |14.07.2022 Експертът Михаил Найденов: Свобода от проруското модериране на плененото бг-съдържание във Фейсбук . 0| 7063 |08.03.2022 Атлантическият съвет: България да спре руското влияние над Черноморието, за да не станем Донбас . 6| 8238 |20.09.2021 Още не е решен въпросът за въоръжението на двата нови военноморски кораба. Защо МО мълчи за окончателното решение? . 12| 9639 |30.10.2019 МВнР: Руски военно-транспортен самолет Ан-124 е прелетял над България. Не бойте се, деца!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads