Реклама / Ads
3| 4735 |28.12.2023 НОВИНИ

Руслан Трад: 2024 не предлага изгледи за деескалация. Балканите се връщат в полезрението

.
Руслан Трад
"Началото на 2024 не предлага изгледи за деескалация в световен мащаб, напротив. Към сегашните горещи точки, наблюдателите ще следят ситуацията в Южна Америка и също така Балканите, които бавно се връщат в полезрението на военните и политически стратези", пише Трад.
 

Руслан Трад, журналист, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Коледните дни в немалка част от света са време на сражения.


През последните няколко дни украинската противовъздушна отбрана свали наведнъж 5 от най-новите руски военни самолети, а военновъздушните сили нанесоха удар с крилати ракети по пристанището Феодосия и потопиха голям десантен кораб.


Що се отнася до работата на противовъздушната отбрана, редица източници говорят директно за използването на новата инсталация "Пейтриът", пристигнала от Германия, в направление, в което досега не е имало толкова мощна ПВО. Очевидно руското командване не си е направило никакви изводи след загубата на трите Су-34 и е запазило предишния режим на работа на самолетите, което е довело до незабавната загуба на Су-30 и още един Су-34.
Ударът по Феодосия може би е началото на прилагането на нова концепция за войната, изразена по-рано от украинското командване: изместване на приоритета от освобождаване на територии към нанасяне на максимални загуби на руската армия.






Скептиците могат да кажат, че крилатите ракети може да са били използвани от последния запас (който може да свърши през 2024 г.) или че тези загуби не са от значение за Руската федерация, тъй като те бързо ще бъдат попълнени. Подобна скептична оценка може да идва от непълното разбиране на горепосочената нова концепция, когато превземането на руините на Марийка след година и половина продължило нападение е "победа", а едновременната загуба на 5 самолета и един кораб е без значение.


Все пак, за значителна промяна на ситуацията в украинското небе ще може да се говори уверено едва когато подобни случаи станат системни. Съвсем скоро се очаква пристигането на Ф-16 в Украйна, като вероятно е да са оперативни още в началото на пролетта.


Междувременно, Япония заяви, че иска да изпрати "Пейтриът" на Украйна, което предизвика острата реакция на Русия. Кремъл заплаши Токио, което съвпада с нарастването на напрежението на Корейския полуостров заради амбициите на Северна Корея - друг важен съюзник на Русия.


Докато пък Китай навлиза все по-дълбоко в руската територия - както с политики, така и икономически - Руската федерация няма как да роптае за момента, тъй като Пекин предоставя важна подкрепа за руските военни офанзиви.


На последно, но не по важност, място, войната на Израел в Газа продължава с пълна сила и както писах преди време, тя няма да остане само на територията на Ивицата Газа. По Коледа имаше ескалация в Западния бряг, Сирия, Ливан, Ирак. В Червено море само за два дни имаше три атакувани кораба от проирански сили и един японски кораб в Индийския океан, нападнат директно от ирански дрон.






Началото на 2024 не предлага изгледи за деескалация в световен мащаб, напротив. Към сегашните горещи точки, наблюдателите ще следят ситуацията в Южна Америка и също така Балканите, които бавно се връщат в полезрението на военните и политически стратези.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4946 |28.12.2023 Пътни ограничения по магистрала "Хемус". Къде, кога и за кого важи? . 23| 5327 |28.12.2023 Георги Лозанов: 2023 е годината, в която България категорично спря да се държи като постсъветски сателит . 39| 14032 |28.12.2023 Пропагандаторите на Путин от "Россия-1" влезли в България с визи от друга държава в ЕС. Премиерът разкритикува Волгин . 17| 8755 |28.12.2023 България в Шенген: През март пада контролът по въздушните и морските граници. Габриел демонстрира лоялност към Борисов /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads