Реклама / Ads
7| 2673 |25.03.2024 НОВИНИ

Руслан Трад: Защо ИД атакува Москва, защо сега и как Путин ще проведе кампания на гърба на 150 убити

.
"Едва ли има съобщение от ИД, което да е толкова игнорирано, колкото това за нападението в Москва. Руското правителство лансира версията, че зад нападението стои Украйна. Въпреки че организацията публикува кадри от самата атака - много брутални кадри, показващи жестокостта на нападението - Руската федерация се придържа към украинската си версия и ще я използва многократно. Едва ли ще видим нещо различно от методите досега - на гърба на 150 убити, Руската федерация ще проведе кампания на страх, на ксенофобия и мобилизация".
 

Руслан Трад, журналист, текстове във Facebook. Групирането на текстовете и заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Относно темата за ИД в Афганистан ("Ислямска държава - Провинция Хорасан") и защо Руската федерация е обект на атаки през годините.

 

Последните събития предизвикаха много дебати - не само дали за това дали се вярва, че ИД стои зад нападението в покрайнините на Москва, но и за факта, че светът е още по-податлив на атаки, а политическата ситуация предоставя възможности за радикални структури.







Руската федерация е основен враг на ИД ("ИДИЛ" не се използва от години) още от самото начало на съществуването на организацията, когато се отцепва от Ал Кайда. През 2014 г. лидерът й Абу Бакр ал-Багдади посочи Русия като основен враг наред със САЩ.


Журналисти и политици забравят онези години, но Руската федерация привлича вниманието на ИД с военната си намеса в Сирия и увеличаването на влиянието на Москва в Африка. По-късно, след падането на Кабул и изтеглянето на западните сили от Афганистан, "Ислямска държава" критикува отношенията на талибаните с Кремъл. На първо време, талибаните са един от основните врагове на ИД в Южна Азия, а от друга - талибаните партнират с Русия след като превзимат Кабул, давайки на руски компании и интереси да стъпят по-здраво в региона. Освен тези специфики, на Москва се гледа като на властови център за това, което ИД нарича "кръстоносен Изток". В контекста на репресиите, които Москва извършва от години в Кавказ, джихадистката организация успява да се възползва и да привлече симпатизанти.


Една от най-унищожителните характеристики на ИД в Афганистан е, че редува периоди на свръхактивност и почти никаква видима активност, в зависимост от редица фактори, които могат да бъдат продиктувани от местни събития или повлияни от глобални процеси.


Клонът на "Ислямска държава" в Афганистан има редица предимства пред други джихадистки движения, като например способността за изграждане на мрежи в различни държави чрез лица, принадлежащи към различни етнически общности и координация с местни криминални структури. ИД в Афганистан отдавна е само местен клон, а глобален проблем, като през месеците в края на 2023, организацията опита да извърши няколко атаки на територията на ЕС.


Този транснационален фактор на организацията затруднява държавите в борбата им с оперативния капацитет на групата. Наблюдението върху операциите й намаля през годините след 2019 г., когато ИД беше изтласкана от крепостите си в Сирия, но организацията никога не е изчезвала - напротив, тя разви сериозна дейност в Африка и Южна Азия, която премина в световен мащаб. ИД не са изчезнали нито от Сирия, нито от Ирак.







Репресивните действия на държави като Руската федерация и Китай, които извършват арести и репресии срещу мюсюлманските малцинства, дават на ИД много поводи да използва това в своята пропаганда. Руската федерация е особено застрашена от бунтове, в които радикализмът може да пусне корени.


Ислямофобията е друг фактор, който все повече ще оказва влияние и ще има последици. Фактът, че в западните общества не се прави нищо конкретно за борба с тези настроения, може да наложи закъснели политики.


Конфликтите, които продължават да нямат решение на хоризонта, като войната в Газа, насилието в Западния бряг и в Йерусалим, ситуацията в Сирия и други, са съществени фактори, които би трябвало да се вземат предвид.

 

***

 

Един от въпросите, които хората си задават, е защо ИД атакува в Москва и защо сега. Първо, това не е от вчера - говорихме надълго и широко с Асен Генов в "Контракоментар", а през следващите дни 5 Стотинки Подкаст ще пуснат епизод по темата. В случая с Руската федерация, годините на репресии в Кавказ, намесата й в Сирия и ролята й в Централна Азия са сред причините, поради които Русия е станала мишена. Тези новини рядко попадат в западните новинарски страници, но в руските медии често се появяват съобщения за "антитерористични" операции на руските сили за сигурност в кавказките региони, Чечения и Ингушетия. Неотдавна ФСБ проведе 13-часови сражения с въоръжени мъже в град в Ингушетия, които нямат връзка с ИД, но са антиправителствено настроени и са нападнали полицейски постове.


Интересно е, че за разлика от нападението в Москва, в този случай в Ингушетия руските власти обявиха, че са ликвидирали бойци на ИД. Сега, когато сърцето на империята е поразено от атака на ИД, нещата изглеждат по различен начин. Кремъл няма да признае, че сигурността е компрометирана, че групировката, която руската армия твърдеше, че е унищожила в руините на Палмира в Сирия, не е пред портите на Москва, а вече е пробила стената.


Едва ли има съобщение от ИД, което да е толкова игнорирано, колкото това за нападението в Москва. Руското правителство лансира версията, че зад нападението стои Украйна, и тезата се натрупваше през първите двадесет и четири часа след атаката. Въпреки че организацията публикува кадри от самата атака - много брутални кадри, показващи жестокостта на нападението - Руската федерация се придържа към украинската си версия и ще я използва многократно. Междувременно Русия остава изложена на още терористични атаки поради неспособността си да ги възпре.

 

Преди процеса да обявен за затворен, а документацията засекретена, Руската федерация показа мускули, докато изложи на показ следите от разпитите на неясни субекти, обвинени в съпричастие с атаката в Москва. Това обаче не може да измие провала на силите за сигурност, нито може да спре въпросите, които изникват в обществото и международната общност.







Рязане на уши, пребивания - това са същите методи, които доведоха до ръста на терористична дейност в Руската федерация. Руската федерация не е Русия, а федерация от народи, подчинени насила и които до този момент са част от федерацията заради страх. Руските власти би трябвало да проведат вътрешно разследване за провала на службите си за охрана и разузнаване; Кремъл трябва да провери има ли пробойна по време на бързото вкарване на новобранци в редиците си, тъй като не прилага високи стандарти за прием и предварителна проверка на мигранти и чужденци, които биват вкарвани насила да се бият в Украйна; властите в Москва би трябвало да проследят откъде и как нападателите са атакували и организирали атаката. Едва ли ще видим нещо различно от методите досега - на гърба на 150 убити, Руската федерация ще проведе кампания на страх, на ксенофобия и мобилизация. Путин се нуждае от финално прочистване на враждебната мисъл и опозиция, и смъртта на десетки руски граждани е само статистика.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2421 |25.03.2024 Любомир Кючуков: Тероризмът е общ враг, дори по време на война . 6| 3004 |25.03.2024 Русия с провокация към Полша - руският посланик не се яви да обясни за руската крилaта ракета . 14| 2713 |25.03.2024 Иво Инджев: Антиамериканизмът в Русия е стигнал до такива мащаби, че дори нещо полезно да дойде от САЩ, то се неглижира . 1| 2445 |25.03.2024 Съветът за сигурност на ООН с резолюция за незабавно прекратяване на огъня в Газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads