Реклама / Ads
6| 2828 |14.08.2024 НОВИНИ

Руснаци с гневно обръщение към Путин: Загубихме земята си и домовете си. Бягахме под обстрел

.
Страдащи рускини в Курска област
Докато украинската армия навлизаше в Западна Русия в най-голямото нахлуване на вражески сили от Втората световна война насам, местните жители записаха видео обръщение към президента Путин."Загубихме земята си и домовете си. Бягахме под обстрел, през руини", казаха десетки жители на Суджанския район на Курска област. "Ние и децата ни останахме без покрив над главите си".
 

Украинските сили, които според анализаторите могат да наброяват до 10 000 войници, са напреднали на около 30 км в руската територия от началото на атаката миналата седмица. Повече от 120 000 руснаци бяха евакуирани в сцени на хаос и разрушения.

 

Близо до Суджа, град на 120 км от град Курск, областната столица, украински войници публикуваха видеоклипове, на които събарят руски знамена от правителствени сгради.

 

"Не знаем нищо за съдбата на 2000 души, разположени в 28 населени места, които са под контрола на врага", каза в понеделник Алексей Смирнов, губернаторът на Курска област. Той твърди, че най-малко дузина руски цивилни са загинали и повече от 120 са били ранени.

Тъй като комуникациите са прекъснати в голяма част от района, съобщенията за изчезнали хора са наводнили VK, руския еквивалент на Facebook. "Моля, помогнете ми да намеря дядо си, не съм го чувал от 6 август", гласи едно съобщение.

 

Съобщава се, че на медиите, лоялни на Кремъл, е било казано да омаловажат мащаба на нахлуването, за да предотвратят паника. Въпреки това "Комерсант", ежедневник в Москва, който обикновено е съобразителен, съобщава за цивилни, бягащи от бойната зона, и нарастващ гняв, насочен към официални лица. "Къде е нашето правителство? Къде е местната администрация?", пита жена, цитирана от медията. "Не разбираме защо не ни казват истината. Врагът навлезе на наша територия и по телевизията непрекъснато казват: "Спешно е". Що за извънредно положение, когато на наша земя има чужди танкове!".

 

Тя описва руските военни служители като "корумпирани" и "луди".

 

В понеделник Путин нареди на своите военни да "изгонят" украинците: "Една от очевидните цели на врага е да посее раздори, да сплаши хората, да разруши единството и сплотеността на руското общество", каза той на телевизионна среща с официални лица.

Безпрецедентното нахлуване на Украйна във война, която Русия очакваше да спечели след няколко дни, нанесе удар върху репутацията на Путин, на мнение е Сергей Марков, политически експерт от Московския държавен университет, който преди е съветвал Кремъл по Украйна.

 

"Това е унижение за Владимир Путин и хората, разбира се, не са доволни", казва той пред Times Radio. "Има десетки хиляди бежанци от тези региони... ясно е, че руската армия не може да се справи със ситуацията."

 

Първоначалната реакция на Путин на украинското настъпление беше приглушена. Говорейки миналата седмица, той описа нахлуването като "провокация" и нареди на служителите да разрешат ситуацията. Но той също намери време да подпише редица нови закони, включително един за забрана на продажбата на енергийни напитки на деца.

 

Президентът Зеленски каза, че операцията има за цел да пренесе войната в Русия и да накара нейните хора да "почувстват" последствията от решението на Путин да нахлуе в Украйна. Неназован служител от Киев каза пред агенция АФП, че нахлуването е опит за "дестабилизиране на ситуацията" в Русия.

 

Руските военни изглежда са били изненадани от скоростта на настъплението. Анализаторите казват, че нахлуването може да предизвика уволнение на висши служители на отбраната, включително генерал Валери Герасимов, началник на генералния щаб.

"Това е шамар за президента. Не успяхме да отблъснем врага", споделя неназован руски служител пред сайта Politika.Kozlov.

Видеоклипове в руските социални медии показват празни коли на цивилни, разпръснати край път, водещ към Курск, докато отекват изстрели. Не е ясно какво се е случило със собствениците им. "Хората отричат. Те наистина вярват на цялата тази пропаганда за това, че нашата армия не е насочена към цивилни в Украйна и не могат да разберат защо това се случва", казва местен жител.

Десетки руски наборници също може да са били пленени по време на боевете, въпреки обещанието на Кремъл, че само мобилизирани мъже или професионални войници ще бъдат изпратени на фронта.

 

Путин се опита да убеди своя народ, че войната в Украйна има за цел да свали "нацисткия режим" в Киев, който извършваше геноцид над етническите руснаци. Няма нищо вярно в това твърдение, въпреки че и от двете страни има крайнодесни бойци.

 

Една от частите, разположени от Киев в Западна Русия, е идентифицирана от украинските медии като батальон "Нахтигал" (Славей). Той носи името си от група украински националисти, които се бият заедно с нацистките сили през Втората световна война в опит да постигнат независимост от Съветския съюз. Украински военен източник потвърди съществуването на батальона пред The ​​Times.

 

Deep State, водещият военен аналитичен уебсайт в Украйна, също се опита да натрие сол в паметта на нацистката инвазия в Русия. В публикация миналата седмица в Telegram се казва, че украински безпилотен отряд, който описва като "Луфтвафе", е хвърлил касетъчни боеприпаси върху войските на "руските комунисти".

 

Иля Яшин, един от руските опозиционни лидери, който беше освободен при размяната на затворници този месец и отлетя за Германия, каза, че отговорността за украинското нахлуване е на Путин.

 

"Това, което се случва сега, беше неизбежно и беше причинено от решението на Путин да нареди нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. Когато пропагандата на Путин крещеше, че ще превземем Киев за три дни, казах на хората, че войната определено ще дойде в Русия. И че не само украинците ще пострадат, но и те ще пострадат."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2225 |14.08.2024 Пожар в хоспис в Банкя, има загинал и ранени . 6| 2217 |14.08.2024 ББР може да си върне не повече от 5 млн. лв. от кредита за 150 млн. . 3| 3844 |14.08.2024 Стотици руски войници са се предали на украинските сили в Курска област, много други са заловени . 9| 8740 |14.08.2024 Красимир Манов за ФрогНюз: Няма нещо скандално, в което да не стои подписът на министър Малинов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads