Реклама / Ads
6| 3220 |05.02.2022 НОВИНИ

Сачева: Асен Василев излъга, че е изпратен нов План за възстановяване и устойчивост

.
Деница Сачева
Всички български граждани са притеснени от повишението на цените на тока, на енергоносителите, на горивата, на стоките и услугите. Това не можахме да го заложим като дневен ред в парламента, управляващите предпочитат да разглеждаме законопроекти, които не са в дневния ред на хората и са с несъществуващ вносител - служебното правителство
 

Това заяви пред БНТ Деница Сачева от ГЕРБ.

По думите ѝ предложенията на партията са пренебрегвани, няма конкретни предложения за общините, а се дават закани да се проверяват тези, които не успяват да си плащат сметките за ток. Тя определи като крайно цинично да бъдат сплашвани с наказания кметовете, които не се подчиняват.

 

Сачева изрази притеснение, че едва в последните дни Асен Василев е заговорил за компенсации заради високите сметки за ток, но е притеснена как ще се случи това, тъй като гръмките обещания за размера на пенсиите са се провалили.

"Като процент от БВП социалните плащания намаляват. За миналата година беше 15,2%, сега се предлага да е 14,2%", каза тя.

 

Според нея всичко, което сега се предлага като антикризисни мерки, е наследено като предложения от ГЕРБ и се продължават се техните политики.

Тя добави, че Бюджет 2022 се основава на грешни прогнози, а увеличението на доходите на пенсионерите ще бъде изядено от инфлацията.

 

Сачева заяви, че Асен Василев е излъгал, че е изпратен нов план за възстановяване и устойчивост, а ЕК работи със стария - на служебния вицепремиер Атанас Пеканов, тъй като План "Петков" няма.

 

„Правителството на Петков е колектив за дълбоки анализи, което не е лошо. Но в крайна сметка това не е академична структура, хората очакват резултати“, това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев пред bTV.

 

Oтносно предложението вицепремиера Асен Василев да бъде създаден механизъм, с който общини, училища и социални домове ще могат да купуват електроенергия от един общ доставчик с дългосрочни договори, Дончев смята, че „не е ясно какво значи това“, макар че „идеята да се окрупняват консуматорите не е лоша, тъй както ще могат да договарят по-добра цена при нормален пазар“, но е нужно „много време да се организира, а помощта е нужна сега“.

 

Дончев не е съгласен, че извършената по време на управлението на ГЕРБ либерализация на търговията с електроенергия е била недомислена, предвид че е била заложена в парилата на Европейския съюз и е трябвало да обхваща и битовите потребители, а те са забавили тяхното излизане от регулирания пазар именно защото не е имало изработен механизъм за тяхната защита в ситуации като сегашната.

 

Относно идеята общините да получат помощ след проверка на АДФИ, Дончев оприличи ситуацията като „някой да иска социална помощ и да бъде глобен за това“.

„Общините се проверяват непрекъснато, това не е нещо извънредно, но сигналът от правителството е лош“, смята заместник-председателят на ГЕРБ.

 

Според него рокадите в ръководството на „Булгаргаз“ са мотивирани не от политически, а от икономически мотиви и целят „овладяване на един сектор“, а оценка на уволненията в дружеството ще могат да се дадат след няколко месеца.

Дончев отново повтори тезата си, че предаденият План за възстановяване в Брюксел е на служебния кабинет, а не на новото правителство.

 

Според него това се вижда и от изказването на представител на ЕК.

Големият проблем, според него, е, „ че е странно как някой изпраща нещо на ЕК, за което тук никой не е чувал“ и без обсъждане от заинтересованите страни.

„Не бламираме процеса на конституционни промени, още повече че има текст за това в нашата програма. Това, което се случи в парламента, не може да се нарече бойкот. Каквото и да се случи в дадена временна парламентарна комисия като конкретни предложения за промени в Конституцията, то трябва да влезе в пленарна зала и там да получи подкрепа от много голямо парламентарно мнозинство“, каза Дончев.

Отказът на ГЕРБ да участва в комисията е, „защото подходът беше такъв – „ние ще си направим едни конституционни промени, вие нямате отношение към процеса“. Нека си направят конституционни реформи. Това ще е кръжочно занимание, което няма да има подкрепа в залата“, каза Дончев.

По думите му ако управляващите наистина искат реформа, вече е трябвало да потърсят подкрепа за тях.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3197 |05.02.2022 Стефка Костадинова и министър Василев се срещнаха с българските журналисти в Пекин . 9| 5905 |04.02.2022 Асен Василев: Без допълнителни капиталови разходи инфлацията ще изяде всичко . 2| 3255 |04.02.2022 Василев: Цинизъм е тезата, че вдигането на социалните разходи ще вдигне инфлацията . 7| 3640 |04.02.2022 Радостин Василев: Изпълнителният директор на Тотото Любомир Петров погази ”мъжката” си дума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads