Реклама / Ads
1| 5402 |21.11.2019 НОВИНИ

Съдът отхвърли искането на Манолова за касиране на изборите

.
Състав на Софийския административен съд назначи да бъде изготвена съдебно-техническа-математическа и компютърна експертиза по делото за касиране на местните избори. Делото бе заведено от Инициативния комитет на бившия обществен защитник и кандидат за кмет Мая Манолова.

Експертизата трябва да бъде изготвена от две вещи лица със следните три задачи:


Първата задача трябва да се изчисли математическият модел на резултатите на двамата кандидати от всички протоколи на СИК. Вещите лица трябва да отговорят дали резултатът съответства на посочения в протокола резултат и дали правилно е въведен.


Втората задача е какъв брой избиратели е включен в избирателните списъци в ЦИК за първи и втори тур на местните избори.


Третата задача на вещите лица е да представят какъв брой избирателни списъци за първи и втори тур от изборите за кмет по подадени декларации е отразен в протокола на ОИК. Съдът посочи, че трябва да стане ясно какъв е действителният брой избиратели с подадени декларации, съгласно с приложените по делото материали.


Административният съд отхвърли искането за повторно преброяване на бюлетините от изборите и гласовете в тях. По направеното искане за преброяване на недействителни и действителните гласове, магистратите ще се произнесат след представянето на горепосочената експертиза.

 

Магистратите настояха да се изискат протоколите за избор на нов заместник-председател и секретар на Секционните избирателни комисии.

 

Административният съд разпореди да се изискват всички записи от всички протоколи на електронен носител от ОИК между първи и втори тур. Магистратите разпоредиха да се изиска от ОИК списъкът на хората, участвали в приемането на протоколите.

По време на днешното съдебно заседание ищецът по делото Мая Манолова настоя пред магистратите за допускане на гласни доказателства по делото, с които да се докажат тежките манипулации на изборния процес. Манолова даде пример с отварянето на пликовете от СИК. Извършвани са многобройни поправки, влияещи върху резултатите от изборите, по думите й.

 

Бившият обществен защитник поиска от съда да бъде задължена ответната страна да представи протоколите на Общинската избирателна комисия от зала "Арена Армеец".

Ответната страна - председателят на Общинската избирателна комисия, както и адвокатите на Йорданка Фандъкова и местната коалицията ГЕРБ/СДС настояха по делото за касиране на изборите да се запознаят с жалбата. Ответната страна не успя да разбере написаното в жалбата, но според тях се навеждат нови твърдения. Освен това със съдържанието й няма конкретни пороци за нарушения на изборния процес.

Не може да бъде доказано със свидетелски показания дали е била добра организацията на изборите. Държавното обвинение също счете искането за гласни доказателства по делото като неоснователно. Според ответната страна става въпрос за шиканиране на процеса.

 

Магистратите счетоха, че в жалбата на Манолова и Инициативния комитет подробно се излагат твърдения за нарушения на изборния процес. С жалбата са направени 18 на брой искания и съдът се е произнесъл с определение по делото като е изискал справки и елементи от административната преписка, която не е представена и не е готова.

 

Въпреки това магистратите заявиха, че по конкретно посочените писмени доказателство и искането на разпит на шестима свидетели, съдът е допуснал трима от тях.

 

Съдът счете, че следва да се придържа към всички срокове, но това не означава, че следва да се нарушават правата на страните по делото. Магистратите посочиха, че възражението на отвениците за молбата е неосвателна. Постъпили са по делото писмени доказателства, с които се иска копие на подадени декларации от отделните районни администрации, справка от Министерски съвет.

 

Съдът насрочи делото на 2 декември от 10 часа.

 

При преброени 100% от подадените гласове за кмет на София Йорданка Фандъкова печели 209 542 гласа или 49.98% от вота, а Мая Манолова - 189 176 гласа или 45.13%.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4218 |11.11.2019 Съдът задължи София да обявява замърсяването на въздуха във Фейсбук . 4| 4783 |11.11.2019 Мая Манолова внесе искането си за касиране на изборите в София . 0| 4045 |31.10.2019 Съдът охвърли жалбата на Румяна Ченалова за отстраняването й . 0| 5038 |04.11.2019 Председателят на ОИК-София: Съдът да реши за касиране на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads