Реклама / Ads
3| 4170 |15.11.2018 НОВИНИ

Съдът: Полицията незаконно е арестувала журналистите по ”ДжиПиГейт”

.
Административният съд в Перник постанови, че заповедта за задържането на журналистите по аферата ”ДжиПиГейт” е незаконна.
 

Заповедите за арест на МВР бяха атакувани пред съда от сайта "Биволъ", който е представляван от адвокат Николай Хаджигенов. В решенията си съдиите Любомир Луканов и Слава Георгиева подробно описват нарушенията, които са извършени от органите на МВР при издаването на отменените заповеди.

 

Димитър Стоянов, Атила Биро и придружаващо ги трето лице бяха задържани край радомирското село Егълница вечерта на 13 септември тази година. Биро и Стоянов бяха оковани в белезници, докато се опитваха да спасят от унищожение документи по аферата "ДжиПиГейт".

 

Сайтът припомня, че на 10 септември е била публикувана първата част от разследването по "ДжиПиГейт“, в "което бeше осветено двойното счетоводство в няколко консултантски фирми, свързани с голямата строителна компания "Джи Пи Груп".

 

После медията е получила сигнал, че консултантите на компанията са започнали да "прочистват" офисите си в сградата на бул. "Черни Връх 59А". Сигналът е бил препратен от журналистите до премиера, главния прокурор и МВР. Премиерът е разпоредил проверка на МВР.

 

През следващите два дни след изпращането на сигнала властите не са намесват. На 13 септември сайтът "Биволъ" установява, че документите се изнасят и изгарят в покрайнините на Егълница.

 

Тогава медията сигнализира ГДБОП къде и как се унищожава документацията. Антимафиотите първоначално обявяват, че не могат да реагират на сигнала. Към село Егълница тръгват журналистите Димитър Стоянов и Атила Биро. Когато стигнат до мястото, където се изгаряни документите, те са задържани от патрул на охранителна полиция, заключени с белезници, а телефоните им бяха отнети. Малко по-късно и третият им спътник също е задържан. Те са освободени шест часа по-късно, след като край Радомир пристига румънският консул.

 

МВР твърди, че арестите са извършени, защото е имало данни за извършено престъпление. В мотивите на съдия Любомир Луканов по делото срещу ареста пише, че "не става ясно въз основа на какви факти и обстоятелства административният орган (МВР) е направил обосновано предположение, че лицето (журналистът Димитър Стоянов) е извършило престъпление". МВР не предоставя доказателства, че журналистите са извършили престъпление.

 

Съдът отменя заповедите за задържането на Стоянов и спътника му Атила Биро, защото те са акт на неоснователна принуда върху тях, "който противоречи изцяло на същността и предназначението на принудителните административни мерки". Съдебните решения могат да бъдат обжалвани пред ВАС. Макар да е издадена при идентични условия, заповедта за задържането на Атила Биро остава в сила, защото той не e успял да я оспори пред съда в посочения от закона срок.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5470 |14.11.2018 Протестиращ от Дупница: Привикаха ме в полицията, обясниха, че всички сме заснети . 2| 4623 |11.11.2018 Полицията разпръсва протестиращите, блокирали пътя Е-79 . 1| 3929 |09.11.2018 Георг Спартански: Полицията не ни съдейства за нарушителите на платеното паркиране . 2| 4436 |05.11.2018 Полицията в Търговище опъва ли чадър над пиян шофьор, блъснал две децата?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads