Реклама / Ads
5| 2157 |17.10.2024 НОВИНИ

Съдът пусна Гайтански под парична гаранция от 250 000 лв.

.
Румен Гайтански Източник: БГНЕС
Софийският градски съд реши да пусне Румен Гайтански - Вълка под парична гаранция от 250 000 лева, след като съдът прие, че обвиняемият не представлява опасност от укриване.
 

Днес се проведе ново съдебно заседание по разследването за отпуснатия от Българската банка за развитие (ББР) кредит в размер на 148,5 милиона лева. На него съдът прие, че Гайтански не представлява опасност от укриване. Въпреки това, Вълка остава обвиняем за подбудителство за изтегления кредит от ББР, съобщи Нова телевизия.

 

Гаранцията, предложена на Гайтански от прокуратурата, беше одобрена, като обвинителите се съгласиха с защитата на Вълка относно влошеното му здравословно състояние и факта, че вече не може да повлияе на разследването, тъй като значителна част от свидетелите вече са разпитани.

ББР е мощен инструмент в ръцете на държавата, убеден е Карадимов.

Според информация, останалите големи кредити са свръхобезпечени.

 

Припомняме, че Гайтански се разследва за присвояване на необезпечен кредит в размер на 150 милиона лева, заедно с бившия изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев и адвокат Иван Георгиев, представител на фирмата "Роудуей кънстракшън", която е получила кредита.

Мавродиев, който е основният извършител на престъплението, все още е в неизвестност.

 

На 16 август Гайтански сам се предаде на полицията, но отказа да отговаря на въпроси в Антикорупционната комисия и беше задържан за 72 часа. На 19 август Софийският градски съд уважи искането на Софийската градска прокуратура за постоянен арест на Гайтански. На 27 август Софийският апелативен съд (САС) потвърди задържането му, като прие доводите на прокурорите за наличието на предпоставки за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража".

 

Другият задържан, адвокат Иван Георгиев, беше освободен срещу парична гаранция в размер на 50 000 лв на 16 август. На 14 август КПКОНПИ обискира офисите на Гайтански и Мавродиев. Според разследването, част от близо 150 млн. лева от ББР са използвани за закупуване на луксозни автомобили. Возилата, за които разследващите имат разрешение, все още не са изнесени. На 6 септември полицията намери още един автомобил и лодка, свързани с разследването, като автомобилът е открит в района на Росенец. Лодката пък е била задържана от Гранична полиция при опит да бъде изнесена от българските териториални води.

 

Няколко дни след откритията председателят на ДПС в Сливен Владимир Мартинов обяви, че Гайтански ще бъде номиниран за депутат от коалицията около Ахмед Доган - "Алианс за права и свободи" в Сливенски избирателен район. Въпреки това, Румен Гайтански заяви, че няма намерение да се ангажира с политически партии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2160 |17.10.2024 Квотата на Радев в СЕМ преизбра настоящия шеф на БНР за още един мандат . 0| 2162 |17.10.2024 България ще подкрепи идеята за създаване на изнесени центрове за мигранти /видео/ . 2| 2163 |17.10.2024 Столичният общински съвет няма да заседава извънредно. Не се събра кворум . 0| 9967 |17.10.2024 „България – посмешището на футбола в Европа“, пишат в Полша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads