Реклама / Ads
0| 3146 |22.12.2022 НОВИНИ

Съдът: Схемата на Обединеното кралство за установяване на граждани на ЕС е незаконна

.
Източник: личен архив
Британският Върховен съд постанови, че схемата на Обединеното кралство за установяване на милиони граждани на ЕС може да ги превърне в нелегални имигранти за една нощ и че е незаконна.
 

Върховният съд обяви, че схемата нарушава споразумението за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС. Надзорният орган за съблюдаване на правата на гражданите на ЕС твърди, че схемата може да лиши хората от права, ако те не се регистрират навреме. 

 

От Министерството на вътрешните работи заявиха, че гражданите на ЕС са приятели с ясно осигурена протекция и ще оспорят решението на съда. От 2018 година министерството задвижи двуспепенен процес за гражданите на ЕС, които искат да останат в Обединеното кралство. 

 

Тази схема бе създадена, защото принципът на ЕС за свободата на движение означава, че много хора от блока никога не са се нуждаели от разрешение да бъдат в Обединеното кралство, съгласно имиграционните закони, които се прилагат в други части на света. Съгласно схемата най-малко 2,2 милиона европейци в момента имат временен статут на уседналост. 

 

Това е ограничено право да живеят и работят във Великобритания и то изтича, ако те не кандидатстват отново за пълен статут на уседналост след 5 години.

 

Около 200 000 души, които са част от пилотния проект на схемата през 2018 година, трябва да се регистрират за пълен статут до август 2023 година. В противен случай ще загубят законните си права. 

 

Независимият надзорен орган за правата на гражданите на ЕС след Брекзит оспори тези договорености във Върховния съд с аргумента, че министрите нарушават правните обещания, които са дали на ЕС.

 

Посочва се, че огромен брой евроепйци могат да станат нелегални имигранти за една нощ, ако не кандидатстват навреме за втория етап. А това означава, че ще загубят правото си да живеят, работят или учат, както и достъпа си до здравни услуги.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4964 |06.11.2022 Обединеното кралство обявява национален празник по случай коронацията на крал Чарлз Трети . 0| 2764 |19.09.2022 Съдът: Народното събрание да плати над 200 хил. лв. на фирма, ощетена от закон на ЕС . 0| 7404 |02.09.2022 Измамени проговарят за крипто-схемата на Ружа Игнатова . 0| 2687 |01.09.2022 Схемата за плащане на ”Кинтекс” към фирма в Дубай отива в прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads