Реклама / Ads
36| 5849 |26.08.2014 НОВИНИ

Съдът: Сидеров оклеветил Борисов, за да дискредитира ГЕРБ

.
Лидерът на “Атака” Волен Сидеров съзнателно е оклеветил бившия премиер Бойко Борисов в интервю за столичен вестник, и то във време на икономическа и политическа нестабилност за страната. Така той е искал да дискредитира както председателя на ГЕРБ, така и самата партия. Това сочи в мотивите си съдия Теодора Нейчева от Софийския градски съд (СГС), която на 8 август осъди на първа инстанция националиста да плати 180 хил. лв. обезщетение на Борисов за нанесени неимуществени вреди от четири твърдения.
 

Интервюто, заради което Борисов чрез адвокатска кантора “Марковски” започва дело, е публикувано на 7 юни 2013 г. със заглавие: “Цветанов е най-зловещото лице на прехода.”

 

В него лидерът на “Атака” казва: “Аз съм убеден, че Борисов също трябва да бъде подведен под отговорност за редица неща, които са правили заедно. Най-крупните от тях са покровителство и пряко облагодетелстване от контрабанда, канали за проститутки, наркотрафик, а в резултат е цял поток от черни пари, които престъпната дейност осигурява.”

 

Искът на Борисов е за 200 хил. лв. По 50 хил.лв. за всяко едно от твърденията - контрабанда, канали за проститутки и наркотрафик и поток от черни пари.
Година по-късно председателят на 17-и състав на Първо гражданско отделение в СГС Теодора Нейчева осъжда Сидеров да заплати по 50 хил. лв. за твърденията за пряко облагодетелстване от канали за проститутки и наркотрафик и по 40 хил. лв. за другите две твърдения - контрабанда и черни пари.

 

Борисов възнамерявал да дари парите на домове за сираци. Размерът на обезщетението се определя по справедливост от съда. Той отчита характера на изявленията и личността на човека, почувствал се оклеветен.

При определяне на сумата е взето предвид това, че Борисов е бил депутат, премиер, кмет на София, главен секретар на МВР, лидер на политическа партия.

“Обстоятелството, че четирите изявления на Сидеров се разпространяват чрез медиите и достигат до неограничен брой хора, и то по време на политическа и икономическа нестабилност на страната, с многобройни партийни и граждански изяви, предпоставя наслагване на негативен облик на Борисов в обществото. Това води до дискредитиране както на неговата личност, така и на партията, на която той е председател”, се посочва в мотивите.

 

Според съда Сидеров е казал твърдения за факти, а не е изразявал мнение по обсъждан въпрос. Неговите думи обаче са достигнали до неограничен брой от хора.

Чрез изявлението си националистът е засегвал лидера на ГЕРБ като човек и личност, унизил е достойнството му, накърнил е авторитета му на обществена личност, както и на баща и родител и вследствие на това той е понесъл неимуществени вреди.

 

Лидерът на “Атака” е изпратил писмен отговор до съда. В него той обяснил, че казаното е изцяло повлияно от дълго обсъждани в медийното и общественото пространство, в това число и от негови колеги депутати от партията, журналистически разследвания и статии за Борисов и Цветанов.

 

Според обясненията му тези публикации свързвали двамата с представители на организираната престъпност в България и Източна Европа.

Съдът обаче смята, че тези обяснения са неоснователни и посочва защо.

В интервюто Сидеров не е уточнил, че казаното за бившия премиер му е станало известно от други източници или публикации. “Безспорно се установява, че изнесените факти и техният коментар, изразява личното твърдение на Сидеров”, пише в мотивите.

По делото са събрани много доказателства, разпитани са свидетели, има и техническа експертиза. От Националната следствена служба издават служебна бележка, че няма данни срещу лидера на ГЕРБ да се водят досъдебни производства и да са му повдигани обвинения. В свидетелството му за съдимост, издадено от Софийския районен съд, се посочва, че никога не е бил осъждан.

 

Разпитани са и четирима свидетели - двама от ГЕРБ, които да разкажат как се е чувствал Борисов, като е прочел интервюто, и двама от “Атака”, пише „24 часа”.

Съдът се вслушва в показанията на свидетелите от ГЕРБ, макар и да прави уточнение, че те “са в известна служебна зависимост от Борисов”. 

Съдия Нейчева уточнява, че изявленията им са последователни, непротиворечиви, взаимносвързани.

 

Служителите в централата на ГЕРБ са разпитани на 7 февруари 2014 г. Пред съда разказват, че добре познават Борисов, работят заедно с него и са наблюдавали емоционалната му и психологическа реакция, когато узнал за интервюто. Той тежко приел казаните от Сидеров обиди и клевети, защото “целят злепоставянето му като човек, бивш премиер и обществена личност”. Борисов смятал, че казаното от лидера на “Атака” цели да го оклевети като родител и баща на дъщеря.  С нея той имал силна емоционална връзка и се тревожел как ще се отрази на дъщеря му, когато научи какво е казал Сидеров за баща й.

 

На 23 май били разпитани и двама депутати от “Атака” - Миглена Александрова и Венцислав Лаков. Александрова обяснила, че е запозната с интервюто на Волен Сидеров, защото, макар и народен представител, отговаря за връзките с медиите на партията и изявите на лидера. По нейните думи първоизточникът на информацията, довела до казаното от Волен Сидеров, бил Григор Здравков от легия “Антимафия”. “Седмица преди интервюто той гостува в нашата партийна телевизия “Алфа” и разказа тези неща, които Сидеров повтори в интервюто”, заявила тя пред съда. Според нея тези твърдения излезли и в още всекидневници и сайтове.

 

Венцислав Лаков пък уточнил, че е чел и други статии със същите твърдения. Според него в интернет можело да се намерят поне стотина публикации с подобно съдържание.

 

В мотивите си съдът посочва, че чл. 40 на конституцията, който прокламира свобода на печата и другите средства за масова информация, е свързан с правото на личността и на социалната общност да бъдат информирани по въпроси, които представляват интерес. Фактите обаче трябва да бъдат съобщавани обективно, без да се засягат личните, гражданските и човешките права чрез излагане на неверни данни и налагане на негативен подтекст.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5062 |19.08.2014 Сидеров внесе сигнал в прокуратурата срещу Близнашки . 75| 4919 |18.08.2014 Сидеров се заяде с Близнашки, даде го на прокурор . 29| 5424 |16.08.2014 Волен Сидеров дава Близнашки на прокурор . 61| 6502 |13.08.2014 Бойко Борисов осъди Волен Сидеров за 200 хил. лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads