Реклама / Ads
3| 2474 |08.08.2023 НОВИНИ

Съдебен лекар: Било е задължително да се назначат още експертизи в случая ”Дебора”

.
Съдебен лекар: Било е задължително да се назначат още експертизи в случая ”Дебора” Източник: БТВ
Главният координатор на Експертния съвет по съдебна медицина към здравно министерство доц. Александър Апостолов заяви в „Тази сутрин“, че е било задължително да се назначат допълнителни експертизи в случая на насилие срещу 18-годишната Дебора от Стара Загора.

„Тъй като случаят като травматични увреждания не е лек и от съдебно-медицинска гледна точка. Не може да очакваме колегата при несъбрана изцяло медицинска документация и данни, които са му необходими да документира убедено заключение – да чакаме от него категоричен отговор“, добави той.

 

Доц. Апостолов обясни, че данните трябва да бъдат събрани по процесуален ред от органите на разследването и да бъдат представени на съдебния лекар.

Според него пропускът е извършването на бързо разследване, незавършен и непълен процес на разследване.

 

„Лека телесна повреда“ е правно понятие. Ние, като съдебни лекари, имаме право да установим медико-биологичните показатели на една телесна повреда – да установим увреждането, да опишем неговите характеристики, да локализираме в коя част на човешкото тяло е.

 

Оттам нататък единствено право на съда е да приеме или отхвърли една съдебно-медицинска експертиза и да отнесе тези медико-биологични характеристики към тази или онази телесна повреда.

 

Съдебният лекар в Стара Загора си е свършил на онзи етап на провеждане на изследването добре работата. Съдебно-медицинската експертиза често не е едномоментен акт, тя може да бъде разширявана, допълвана.

 

Той заяви, че експертизите се назначават от съдебните органи.

 

Предстои Министерството на здравеопазването ще разгледа проекта на медицинския стандарт по съдебна медицина. След това той ще бъде публикуван за обществено обсъждане, за да бъде окончателно утвърден.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 10951 |26.06.2023 Евгений Дайнов: Надигат се гласове, че нашето бъдеще било с Русия. Но ние нямаме работа в тази месомелачка . 10| 2774 |23.06.2023 Проучване: Повечето британци са на мнение, че напускането на Обединеното кралство от ЕС е било грешка . 0| 2642 |22.06.2023 Висшият съдебен съвет ще обсъжда казуса с избора на Борислав Сарафов /на живо/ . 0| 2462 |22.06.2023 Никола Минчев: Цветан Цветков отново ще е шеф на Сметната палата. Уволнението му е било изцяло политическо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads