Реклама / Ads
24| 6815 |28.04.2012 НОВИНИ

Съдят Калина Илиева за 5 фалшификата

.
Калина Илиева
Илиева сама фалшифицирала дипломата си. Вещите лица сравнявали образец от почерка на обвиняемата с документа. За да докаже вината на Илиева, прокуратурата ще разчита основно на 3 групи доказателства.
 

За общо 5 фалшиви документа ще бъде съдена Калина Илиева, а според прокуратурата единият от тях - дипломата за магистър по икономическа комуникация, е изработен от обвиняемата, пише в. 24 часа. Не е ясно кой конкретно е фалшифицирал останалите 4, съпътстващи свидетелството, документа. Илиева обаче е обвинена, че ги е използвала.

 

С 5-те документа през есента на 2007 г. тя е легализирала у нас завършено образование в чужбина и по-късно е участвала в конкурс за експерт в отдел "Европейско финансиране" във фонд "Земеделие". Едно от изискванията било завършено юридическо или икономическо образование.

Районният прокурор Виктор Тарчев внесе в четвъртък обвинителния акт и делото срещу Илиева в съда. Наказанието, предвидено за престъпленията, в които е обвинена бившата шефка на фонд "Земеделие", е до 8 г. затвор.

 

Прокуратурата твърди, че Илиева сама е фалшифицирала дипломата си, като се позовава на графологичната експертиза. Вещите лица са сравнявали образец от почерка на обвиняемата с документа и са стигнали до извода, че има съвпадение на елементи и дипломата е фалшифицирана от Илиева.

 

Любопитен факт, който вероятно ще бъде споменат в съдебната зала, е, че преди да се "дипломира" в берлинското училище, Калина Илиева е завършила средно художествено училище "Акад. Илия Петров". Специалността  е “графика”, а придобитата квалификация - "художник със средно образование". Очаква се обвинението да отбележи, че със способностите си в тази сфера Калина би могла да фалшифицира документ. Дали обаче го е направила, ще реши съдът.

 

За да докаже вината на Илиева, прокуратурата ще разчита основно на 3 групи доказателства: документите от Германия, изпратени със съдебна поръчка, графологични експертизи, правени у нас, и показания и материали от образователното министерство.
Справка от германския ВУЗ сочи, че Калина била записана като студент в берлинското Висше училище по техника и икономика на 1 април 2003 г. Курсът на обучение е за придобиване на бакалавърска степен. От берлинското училище уточняват, че правата й били прекратени на 30 септември 2007 г., тъй като Илиева не е потвърдила, че иска да продължи обучението си през предстоящия зимен семестър.

 

За 9-те семестъра в посочения в справката период тя не е посещавала учебни занятия, не е държала семестриални и държавни изпити,  не е полагала колоквиуми. От университета са категорични, че не са издавали никакви документи за завършено образование и придобита квалификация на Илиева. Освен за дипломата в обвинението става дума за магистърско свидетелство на английски, две удостоверения и справка за положени изпити, завършен магистърски курс и защитена дипломна работа.

Очаква се в съда свидетели от Министерството на образованието подробно да опишат процедурата за легализиране на чужди дипломи.

Документите със заявлението първо се обработват от оправомощен служител от министерството, после минават през комисия. Ако те отговарят на изискванията, се пращат на министъра, който издава удостоверение, с което признава завършеното висше образование.

Калина Илиева е минала през тази процедура и това е документирано. Представила е пред служител в министерството въпросните 5 документа в оригинал и копия, легализирани и преведени, и е попълнила заявление да й бъде признато завършено в Германия висше образование.

Документите били проверени от друг експерт и пратени на комисия, която излязла с мнение да бъде призната дипломата, а министърът издал съответното удостоверение. От друга страна, служителите нямало как да установят дали представените от нея документи са фалшиви и така Илиева се сдобила с легално удостоверение.


Какво установяват експертите? Бланката на свидетелството за магистър на Илиева се различава по съдържание и начин на оформяне на текста от използваната по това време от берлинското училище (датата на издаване е 4 октомври 2007 г.). Различен е и печатът, който се слагал на подобни документи - по размер, съдържание и разположение на щампованите текст и елементи. Според прокуратурата Илиева е фалшифицирала подписите на декана проф. д-р Брукхард Месер и председателя на изпитната комисия проф. д-р Томас Симеон.

 

Пробойни са открити и в другите документи, използвани от Илиева. На първо място те не били издадени от посочените в тях длъжностни лица. Така например "авторът" на справката за изпитите не бил служител в изпитната администрация, а в отдел "Допускане и записване на студенти".

Калина Илиева не се признава за виновна и не дава обяснения по време на досъдебното производство. (24 часа)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 10086 |11.04.2012 Депутатката Калина въртяла афера с министър Московски . 37| 8122 |06.04.2012 Диплома менте прати Калина Илиева на съд . 34| 6332 |28.02.2012 Дипломата на Калина менте, потвърди Германия . 15| 6889 |12.01.2012 Цирк в НТВ: Атакисти причакват Калина Крумова, тя ще ги съди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads