Реклама / Ads
12| 17613 |09.12.2021 НОВИНИ

Съдят сайта ”Биволъ” за 1 000 000 лева

.
Една фирма, която се е самоопределила като най-голямата фирма в България, която е на фондовите борси и т.н., която е стъпила в енергетиката доколкото разбирам, е завела дело, като определя финансовия си интерес на стойност 1 000 000 лева срещу сайта за разследваща журналистика ”Биволъ”. Това съобщи адвокат Александър Кашъмов по време на онлайн дискусия на тема ”Злоупотреби със съдебни дела срещу журналисти и активисти: Европейският отговор”.
 

Той подчерта, че много често без вината да бъде доказана, даже без да бъде чута ответната страна в лицето на журналиста или медията съдът в България налага по искане на ищците обезпечителни мерки в много големи размери. Тези запори често са в състояние да спрат работата на едно издание, допълни адвокат Кашъмов.

 

Атанас Чобанов обясни, че става въпрос за компанията „Еврохолд”, която претендира 1 милион щети от ”Биволъ” като юридическо лице, заради публикация на сайта за скрита собственост в компанията. Те твърдят, че са изгубили от борсавата си оценка 160 млн. лева от това, заради публикуваната от нас информация, поясни той, съобщава още Дарик.

 

„Това дело е от типа „шамар”, т.е. опит да се заглуши медията, защото исканите обезщетения ще блокират и спрат работата на една малка медия, която разчита основно на дарения. Вчера беше връчена призовката от „Еврохолд”, самата сума е психологически рекорд”, заяви Атанас Чобанов. Който уточни, че делото ще се гледа в СГС, казва Атанас Чобанов.

 

По думите му това дело ще бъде знаково, защото в ЕС се обсъжда законодателство, което да защитава журналистиката от дела с такива огромни искове. Тъкмо затова според него делото на „Еврохолд” срещу „Биволъ” ще бъде наблюдавано внимателно не само в България, но и в Европа.

 

Според Атанас Чобанов изнесената от сайта информация за скрита собственост, трябва да бъде поне проверена от институциите. „Това, което разкриваме показваме, че става въпрос за една пирамидална структура, която може да се срине заради скритата собственост в нея. Включително за участието на руска банка, което е обезпокоително за националната сигурност, защото тези хора държат тока на половин България”, коментира още журналистът.

 

В същото време и двамата признават, че когато се говори за делата срещу журналисти трябва да се търси балансът между интереса на обществото и реалността у нас, част от която са и т.нар. „медии бухалки”.

 

И двамата коментира очакваната нова европейска директива, която да защити журналистите от подобен съдебен тормоз, като адвокат Кашъмов изрази очакване новите стандарти да бъдат прецизно разписани от законодателите в България, за да не се допусне да бъде „сложен чатал на врата на критичните медии”.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2852 |03.12.2021 От ДПС поискаха 30 минутна почивка, за да обсъдят кой да е шеф на НС . 2| 3327 |23.10.2021 „Информационно обслужване“: Няма теч на данни при атаката срещу сайта за зелени сертификати . 9| 3241 |21.10.2021 Хакерски атаки сринали сайта, издаващ зелените сертификати . 2| 3120 |20.09.2021 НАП ”дръпна шалтера” на 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads