Реклама / Ads
4| 5635 |23.04.2020 НОВИНИ

Съдии и адвокати направиха портал за правата ни по време на кризата

.
Съдии, адвокати и правозащитници правят портал за правата по време на кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия. Сред инициаторите на инициативата #ПраваПоВремеНаКриза са съдиите Нели Куцкова, Калин Калпакчиев, Владислава Цариградска и адвокатите Михаил Екимджиев и Мария Шаркова.
 

Ако при извънредното положение мерките не са обосновани и пропорционални, може да се стигне до криза след кризата - правна и демократична, предупреждават юристите, цитирани от Сега.

 

Според юристите възможните негативни последици от ограниченията ще бъдат минимизирани, ако се анализират бързо, ако се споделят опит и добри практики. 

 

Извънредната ситуация, в която се намираме, изисква бързи и адекватни решения, но и анализ върху пораждащите се правни предизвикателства - за институции, бизнес, граждани, уязвими групи, обясняват юристите. Те напомнят, че мерките и действията по време на извънредното положение трябва да са съразмерни на заплахата и ограничени във времето. Трябва и да са обосновани и пропорционални, когато поставят правата ни "под карантина". Иначе може да се породи криза след кризата - правна, демократична, засягаща дългосрочно върховенството на правото.

 

"Инициативата е отворена и насърчава всички колеги, които се натъкват на конкретни казуси и желаят да споделят своя анализ или информация с добавена стойност, да го направим заедно", пишат създателите на портала.

 

Те подчертават, че не целят критики без доводи и аргументи и политически тези, които нямат никакво отношение към кризата и предприетите мерки.

 

Първият анализ озаглавен "Ограничаването на основните права и свободи в България през първия месец от извънредното положение по повод пандемията от COVID-19, въведено на 13.03.2020 г." е на адв. Михаил Екимджиев и представя подробна хронология за всички мерки от началото до сега.

 

Инициативата вече има и свой канал в YouTube, където сащо може да намерите полезна информация.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 25504 |13.04.2020 Пловдивските адвокати към премиера: Отношението ви е обидно и нетърпимо . 6| 4766 |27.03.2020 Учени направиха пробив в създаването на ваксина . 18| 11085 |27.03.2020 262 адвокати искат извинение от Владислав Горанов, пишат на Борисов и Караянчева . 3| 5008 |11.02.2020 Съдиите от ВСС: Данаил Кирилов да даде доказателства за исканото от него уволнение на Миталов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads