Реклама / Ads
14| 8653 |15.09.2020 НОВИНИ

Съдии излизат на протест пред ВСС, призоваха адвокатите да ги подкрепят

.
Магистрати от Софийския районен съд (СРС) се събират утре пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС), където ще внесат поредното обръщение с искане за спешно решаване на проблемите с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), съобщи lex.bg.
 

Този път те призовават цялата правна общност за съвместни публични действия за въвеждане на истинско електронно правосъдие и то при условията на съществуващия риск от разрастващата се пандемия.

 

Апелът към колегите им е да се подкрепят взаимно и с думи, и с дела, защото не бива да позволят да бъде поругавано достойнството на съдията. „Единението ни прави истинската държавна власт, която може и трябва да поеме отговорност за условията си на труд и натовареността си“, посочват магистратите от СРС.

 

Те се обръщат и към Висшия адвокатски съвет и всички адвокатски съвети в страната с думите: „Уважаеми колеги, споделяме общата ценност за справедливо правосъдие в България и ефективна защита на правата на гражданите и юридическите лица. Подкрепете ни, защото електронното правосъдие е легитимна държавна цел за подобряване на администрирането и публичността на правосъдието! Заедно с Вас можем да постигнем тази цел, като не позволим да се компрометира електронното правосъдие чрез внедряване на негодни и времеемки технически способи“.

 

На трето място съдиите призовават Съдийската колегия да не допуска към все още нерешения проблем за справедливо управление на натовареността на магистратите да надградят още един, който ще доведе до задръстване на правораздавателната система. „Разчитаме на Вашата професионална съвест и отговорност, заедно с нашата подкрепа, в рамките на компетентността си да проведете високо професионална съвременна електронизация на правосъдието, а от друга страна, не допуснете нанасянето на значителни репутационни вреди за съдебната власт чрез блокиране на правораздавателния процес.

 

Предпоставка за подобни вреди би било и евентуално Ваше решение за отстраняване на дефектите на ЕИСС преди наличието на техническа и нормативна обезпеченост за ползването ѝ, при едновременното с това внедряване и работа с продукта във всички съдилища“, посочват от СРС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4966 |15.09.2020 Автоинструкторите стягат протест . 32| 10620 |14.09.2020 Ден 68: Протестиращите категорично отказват преговори с Борисов, подготвят третото Велико народно въстание /видео/ . 3| 5569 |14.09.2020 Родители се събраха на протест в София заради липсата на места в детските градини . 4| 4956 |14.09.2020 Протестиращи родители искат мерките срещу COVID-19 в училище да са препоръчителни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads