Реклама / Ads

3| 7016 |02.10.2020

Съдия Атанаска Дишева: Исканията на Съюза на съдиите за освобождаване на Гешев са обосновани

.
Обръщението на Съюза на съдиите в България до членовете на Висшия съдебен съвет по същността си представлява искане за обсъждане и преценка дали са налице основанията, предвидени в Конституцията и Закона за съдебната власт за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Искането е подробно обосновано с множество публично известни факти и данни за дейността и поведението на главния прокурор, които не съответстват на принципите на правовата държава.

Това заяви в "Денят с Веселин Дремджиев" по ТВ1 съдия Атанаска Дишева.

 

Провеждането на процедура за предсрочно освобождаване от пленума на ВСС е предпоставено от надлежно сезиране, което може да бъде направено от трима члена на прокурорската колегия или от петима члена на ВСС - за иницииране на дисциплинарно производство, но към настоящия момент изглежда формирането на такъв състав да е невъзможно. Това обаче не е пречка да се проведе обсъждане във ВСС на предстоящо заседание, на което да бъдат зададени въпросите, които за поставени в обръщението на ССБ. В доклада на ЕК за върховенство на правото, като един от основните проблеми в частта "Правосъдна система", отново е посочена липсата на действащ механизъм за отчетност на главния прокурор, както и липсата на възможност за ефективно наказателно разследване на главния прокурор. Съществено внимание е обърнато на #структурата и функционирането на ВСС както и на начина на формиране на състава му, като е подчертана необходимостта от намаляване на възможностите за влияние на главния прокурор и прокурорската колегия в управлението на съдилищата и при решаване на въпросите, свързани с независимостта на съдиите, обяснява съдийката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Съдия: Опасенията за Гешев не само се потвърдиха, но се оказаха скромни 7| 9556 |02.10.2020 . Съдия: При импийчмънт на Радев, няма избори, Йотова става президент 0| 5630 |04.09.2020 . Съдия Тодорова: Предложенията за реформа не отговарят на препоръките от Венецианската комисия 10| 6236 |16.08.2020 . Административният съдия Теодора Георгиева е българският прокурор в Европейската прокуратура 6| 5340 |28.07.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ