Реклама / Ads
6| 2675 |26.02.2024 НОВИНИ

Съдия Атанасов: Ако кризата не бъде овладяна, сривът на доверието в правосъдната система ще е катастрофален

.
Източник: скрийншот
Политиците, по принцип, са отговорни за всичко. Те са отговорни за законите, за начина на функциониране на съдебната система, както и за това как текущо се реагира, когато има структурен проблем.
 

"От десетки години се говори, че структурирането на съдебната система в България не отговаря на определени стандарти". Това коментира пред bTV  съдия Атанас Атанасов.

 

Имаме паралелно правосъдие, защото институциите не работят, не са действали. А защо е така - единствения логичен отговор е, защото тези лица или са имали покровители в тези институции, или тези покровители са били на много високо ниво.

 

По повод информацията за корупционни практики на групите на Петър Петров - Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса, магистратът посочи: "Предполагам, че са съществуавали много назад във времето, а сега просто са станали много видими".

 

Предполагам, че преди това не е обръщано достатъчно внимание. За тази група, за която сега се говори (групата на Нотариуса – б.ред.) има данни от много отдавна, но в публичното пространство се разбира едва през 2020 г. когато има сигнали за натиск над съдиите Цариградска и Лазаров от представители на тази група. След това се появяват разследванията на Антикорупционния фонд за станалите известни две групи за натиск в съдебната ситема. Тогава пак не е известно да e имало някакво действие от страна на институциите. А във всеки един случай става въпрос или за измама, или за опит за влияние, което също е тежко престъпление, но пак не е последвало разследване. Явно е, че институциите са бездействали в значителен период от време, подчерта Атанас Атанасов.





Начинът, по който е оказван натискът върху съдиите, показва, че тези лица са имали съучастници или покровители в тези институции и те са били на много високо ниво, добави той.

 

Натискът върху колегите е бил организиран и чрез медиийна атака. Това значи, че атаките са били съчетани. Това е нещо, което вече сме виждали. Сегашните събития много ми напомнят на събитията през 2015 г., когато се обсъждаше конституционната реформа. Тогава в определен кръг медии започна кампания срещу активни членове от Съюза на съдиите. Тогава имаше открити форми на сплашване и към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, отбеляза Атанасов.

 

Ако тази криза не бъде овладяна, сривът на доверието в правосъдната система ще е катастрофален. Единственият шанс за това е парламентарната комисия, каза още магистратът.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2508 |26.02.2024 Анонимен дарител даде 1 млн. лв. за Софийския университет . 0| 2857 |26.02.2024 Весо Овчаров е първият човек, скочил от Кула Снежанка със спийд крило и ски . 0| 2395 |26.02.2024 Пловдивският съд за пореден път отложи делото срещу близнаците от Цалапица . 0| 6392 |26.02.2024 ЕС прие правила, благодарение на които незабавните картови плащания в евро ще станат достъпни денонощно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads