Реклама / Ads
6| 2785 |14.02.2024 НОВИНИ

Съдия Капка Костова: Действията на прокуратурата около Нотариуса изглеждат като поредното замитане на следи

.
Капка Костова Източник: БНР
Имам лошото усещане, че институциите ще се провалят за пореден път. Това заяви пред БНР съдия Капка Костова относно разследването на дейността на убития Мартин Божанов - Нотариуса.
 

Висшият съдебен съвет създаде специална комисия, която да проучи мрежата около "Нотариуса". Преди това такава беше направена и в парламента.

 

"Отново ще обсъждаме симптомите, а не същността на проблема".





През 2010 - 2011 г. за първи път излязоха на светло такива действия. Съдебната система все още имаше някакви съпротивителни сили и нетърпимост към подобни явления, припомни съдия Костова.

 

"След 2013-2014 г. има пълно завладяване на системата и пълен провал на институциите.

 

Това е процес. Той се е случвал през всичките години. Беше инцидентно, но се разви като тенденция".

 

На пръв поглед това са криминални истории, но сочат към проблем и липса на защита и вътрешна устойчивост на системата, обясни тя.

 

"Непрекъснато се премълчава за евентуално разследване на връзки с политически среди, влияния отвън и т.н. Тези обвързаности правят възможни подобни казуси. Без сериозна протекция всички тези зли явления нямаше как да се случат.

 

С течение на годините съдебната система беше обезкървена", заяви съдия Костова.





"Беше обезсилена от непрекъснатите опити за овладяване на съда. Това снижи до минимум нейните съпротивителни сили.

 

Много разчитахме на нашата съсловна организация, която създадохме през 1997 година, за да спомага за самопочистване на системата от такива явления. Но Съюзът на съдиите много бързо беше припознат от управляващите като враг и пречка за овладяване на съда. Беше дискредитиран, дори демонизиран и не можа да се случи този вътрешен самоконтрол".

 

Съдия Капка Костова е изслушала част от заседанието на ВСС и не е останала обнадеждена, че прокуратурата ще си свърши работата.

 

"Всичко изглеждаше като поредната димка и пиар акция, поредното замитане на следи.

 

В някакъв момент обаче трябва да се получи обрат. Защо да не е в този", заяви тя.

 

Битката за независимост на съда не се води само у нас, обясни Костова.

 

"Спомнете си демонстрациите в Полша, Румъния и Израел.





Но е известно, че само силната държава може да си позволи да има независим съд, а ние май не сме имали такава от десетилетия. Ситуацията е трудна. Искаме да съдействаме. Въпросът е да се прояви воля".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2606 |14.02.2024 Палестинският президент с призив към Хамас бързо да сключи споразумение с Израел . 7| 2850 |14.02.2024 Руслан Трад: Войната между Израел и Хамас уверено навлиза в етапа на постоянна война . 2| 2598 |14.02.2024 Явор Сидеров от Украйна: Има отказ от униние на хората, събират се, излизат по ресторанти, ходят на театър . 6| 2545 |14.02.2024 Eстония и Литва отправиха дипломатически протест към Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads