Реклама / Ads
2| 2723 |12.03.2024 НОВИНИ

Съдия се отведе от делото срещу прокурор Константин Сулев, обвинен около Пепи Еврото

.
"Осемте джуджета"
Cъдиятa, нa ĸoгoтo бe paзпpeдeлeнo дeлoтo cpeщy пpoĸypop Koнcтaнтин Cyлeв, paзcлeдвaл Πeтьo Петров - Пепи Eвpoтo и aфepaтa "Oceмтe джyджeтa", ce e oтвeл oт paзглeждaнeтo мy. Toвa cъoбщи пpecцeнтъpът нa Coфийcĸи гpaдcĸи cъд зa БTA. Πpeдcтoи нa cлyчaeн пpинцип дa бъдe избpaн нoв cъдия-дoĸлaдчиĸ. Съдия Стоян Михов от Софийския градски съд (СГС) се отведе от делото срещу районния прокурор Константин Сулев, съобщи и Lex.bg.
 

Мотивите са, че като съдия в Софийски районен съд (към момента съдията е командирован оттам в Софийски градски съд) той е бил в колегиални отношения с подсъдимия, както и че е налице познанство в личен план.

 

 

Обвинителният акт срещу прокурора беше внесен в съда в петък, като от държавното обвинение съобщиха, че Сулев ще отговаря за длъжностно престъпление, с което искал да предпази бившия главен прокурор Иван Гешев и в същото време да навреди на издирвания бивш следовател Петьо Петров-Еврото.





Делото е било разпределено на случаен принцип и се е паднало на съдия Михов. От СГС съобщиха, че той се е отвел, тъй като е съдия в Софийския районен съд и в момента е командирован в градския. Поради това е в колегиални отношения със Сулев, като двамата се познавали и лично. За да бъдат избегнати каквито и да е съмнения относно безпристрастността на съдията, той се е отвел, като предстои на случаен принцип да бъде избран нов съдия-докладчик, посочиха от съда.

 

Според обвинението прокурор Сулев е извършил престъплението от 30 май до 1 юни миналата година с пет деяния. Прокуратурата твърди, че Сулев нарушил, а също така и не изпълнил свои служебни задължения, за да набави облага за Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медиите, както и с цел да причини вреда на Петьо Петров и на Кристиян Христов. Христов е един от замесените в схемата „Осемте джуджета“ за завземането на бизнеса и имуществото на Илия и Явор Златанови.

 

Миналата година той беше арестуван преди да даде пресконференция, на която обещаваше да направи разкрития за отношенията си с Петьо Петров и бившата му съпруга Любена Павлова. Признанието му дойде след разказ на Павлова пред „Антикорупционния фонд“, която пък каза, че Петьо Петров е писал заплашителното писмо до бившия вече главен прокурор Иван Гешев. Христов пък каза, че работил няколко години за Павлова и Петров и бил принуждаван да прави „какви ли не неща, които не са морално ОК, не са законни и т.н“.

 

Обвинението, за което сега прокурор Сулев ще бъде изправен пред съда, предвижда от 1 до 8 години затвор, като според прокуратурата от него са могли да настъпят немаловажни вредни последици – незаконно засягане правата на граждани и уронване престижа на прокуратурата.

 

До него се стигна след проверка на Софийската градска прокуратура (СГП) на работата на Сулев и на още няколко прокурори от СРП, които работили по делото срещу Петьо Петров, в това число и на дейността на бившия вече шеф на районната прокуратура Невена Зартова.





Πpи изcлyшвaнe във вpeмeннaтa пapлaмeнтapнa ĸoмиcия зa пpoвepĸa нa фaĸти и oбcтoятeлcтвa, cвъpзaни c дeйнocттa нa гpyпaтa oĸoлo Mapтин Бoжaнoв, бившият pъĸoвoдитeл нa Coфийcĸa paйoннa пpoĸypaтypa Heвeнa Зapтoвa пocoчи, чe ĸoлeгaтa ѝ Koнcтaнтин Cyлeв, ĸoйтo e paбoтил пo дeлoтo cpeщy Πeтьo Πeтpoв и гo e oбявил зa издиpвaнe, в мoмeнтa e oбвиняeм.

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5963 |12.03.2024 Кметът Пенчо Милков с нова категорична позиция относно изграждането на инсинератор в Гюргево . 1| 2501 |12.03.2024 В. "Файненшъл таймс": Инфлацията в САЩ леко се повиши до 3,2 на сто през февруари . 0| 3070 |12.03.2024 Шефът на МААЕ подкрепя стремежа на Япония да проведе преговори на върха със Северна Корея . 1| 2590 |12.03.2024 Уютната дрямка на немислимото: Може да е късно за европейски патриотизъм, ако се появи едва когато подпалят къщите ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads