Реклама / Ads
2| 2806 |28.05.2023 НОВИНИ

Съдия: Партиите осъзнаха, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях

.
Демокрацията, включително отвоюването на съдебната система, на нейната независимост, изисква много усилия, промяна на манталитет, зачитане на определен тип ценности. Политическите партии постепенно осъзнават, че създаването на политически манипулируема прокуратура в един момент се обръща срещу тях.
 

Това заяви пред Българското национално радио съдията от Софийския апелативен съд Калин Кампакчиев. 

 

Повод за коментара му са приетите преди няколко дни промени в НПК и ЗСВ, с които се въведе механизмът за разследване на главния прокурор.

 

Според съдия Кампакчиев приетите промени са “сериозен позитив” и стъпка в правилната посока. Той смята, че събитията от последния месец водят до постепенно отрезвяване – както на обществото, така и на политическите сили.

 

“С приетите закони за пръв път се направи разграничение между статуса на главния прокурор и председателите на върховните съдилища. Това е особено важно”, допълни съдията от САС. 

 

По думите му неправилно и вредно е виждането, че тримата големи в съдебната система - главният прокурор, председателите на ВАС и ВКС, имат равен статут. Същото се отнася и за приравняването между съдиите и прокурорите. 

 

“През годините правната общност и политически партии са предлагали политиците доброволно да се откажат от правото те да определят по неясни критерии кои да са членовете на парламентарната квота в двете колегии на Висшия съдебен съвет. Сега никой не знае кой определя този списък”, смята Кампакчиев. 

 

Според него в България има дълга традиция на подмяна на демократичните процедури, които се превръщат във фасада.

 

Като следваща стъпка Калин Калпакчиев очерта окончателното разделяне на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска, като в прокурорската да има мнозинство на непрокурори, а в съдийската мнозинството да се състои от кандидати, излъчвани от професионалните, а не от политическите среди.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3840 |13.05.2023 Доц. Киселова: В преговорите с партиите Борисов се бори за личното си оцеляване . 6| 2697 |11.05.2023 Мария Габриел се среща с партиите. Все още не е насрочена тази с ПП-ДБ . 5| 2850 |10.05.2023 Ето кога Мария Габриел ще се срещне с партиите в парламента . 1| 2649 |25.04.2023 Доц. Киселова: Радев да даде време на партиите. Ако форсира процеса ще го обвинят, че не са намерили път един към друг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads