Реклама / Ads
3| 3573 |24.06.2024 НОВИНИ

Съюз на военноинвалидите: Военната подготовка да е задължителна

.
Източник: личен архив
Военна подготовка трябва да е задължителна, но не трябва да е в рамките на наборна казарма. Това казаха от Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите пред БНР.
 

От Съюза отново припомниха, че редица законови промени пречат техни членове да получават по-високи пенсии. 

 

Според председателя на Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите Петър Велчев решението за набирането на хора е в обучението. То обаче не трябва да става на принципа на наборната армия.

Ако не се предприемат мерки, до 15 години цивилните граждани с военна подготовка ще свършат, написаха военните в последния доклад за отбраната. И препоръчаха законодателни мерки за условия за подготовка на запаса в мирно време.





Такива мерки трябва да се появят след приключването този месец на Стратегически преглед на отбраната. Засега МО препоръчва военна подготовка на част от държавните служители в силовия сектор. Но уточнява, че връщането на казармата не е на дневен ред.

 

За военна подготовка за първи път заговори и президентът Румен Радев. От Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите оспориха появилото се предложение на майор асистент Александър Хашъмов от Военната академия в София.

 

В предложен за публична защита дисертационния труд Александър Хашъмов предлага използването на наемници за решаването на текущия некомплект. Това ще става по примера на Френския и Испанския легион.





Целевата група за създаването на подобен тип формирование би била чуждестранни граждани, напускащи регионите, които населяват поради различни причини – икономически, наличие на конфликти. На същите следва да бъде осигурено обучение по български език, базови военни познания, както и да им бъде предоставен определен социален пакет, пише Александър  Хашъмов.

 

От Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите отново припомниха, че продължава борбата им за уеднаквяване на терминологията след промените в Закона за социалното подпомагане, които въвеждат финансов праг "линия на бедност".

 

Все още в Закона за военноинвалидите остава критерият "гарантиран минимален доход", което ощетява 1870 членове на организацията. Председателят на Съюза Петър Велчев каза, че сега за основа се ползва социалната пенсия за старост, която към момента е 276 лева.

 

А с новите промени основата трябва са стане 526 лева, каквато е линията на бедност. Комисията по дискриминация не видя неравнопоставеност в разминаването. Но препоръча актуализация на новата методика за определяне на социални помощи, заложени в Закона за социално подпомагане.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2383 |24.06.2024 Акула уби актьор от "Карибски пирати" . 0| 2300 |24.06.2024 Какво се случва с кралската фамилия? И сестрата на Чарлз Трети е в болница . 1| 2270 |24.06.2024 Проучване: Мнозинството германци смятат, че дезинформацията представлява голяма опасност за демокрацията . 1| 2300 |24.06.2024 ЕИБ налива 6 млрд. евро в европейския сектор на отбраната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads