Реклама / Ads
0| 4283 |28.03.2016 НОВИНИ

Сакскобургготски: ЕС не може просто да изчезне

.
Симеон Сакскобургготски
Един проект като Европейския съюз (ЕС) не може просто да изчезне, понеже Европа няма друг избор. Това заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски. Той коментира, че напоследък са се появили много псевдоексперти, които прогнозират пълна катастрофа на Европейския съюз. Сакскобургготски е на мнение, че това не е вярно. На европейския проект му трябвало време.
 
Експремиерът се включи в дискусия за завръщането на млади и успешни българи, завършили в чужбина. Към младите професионалисти той отправи призив да стават част от българската администрация. По думите на Симеон Сакскобургготски щяло да бъде много положително ако те сторят това. Включването им в самата администрация на държавата било необходимо и в интерес на родината ни.

Дискусията на тема „Пътят на Европа: Какво ще върне младите българи?” се проведе в резиденция „Врана”. Нейни организатори са Либералният институт за политически анализи и Българският студентски клуб в Кеймбридж. Сред дискутираните теми са какви са пречките пред младите хора, които са завършили образованието си зад граница и започнали реализацията си там, да се върнат у нас, както и какви са дилемите пред тях. Друг дискутиран въпрос е задава ли се нова формация, която щяла да обедини новите юпита.

Дискусията събра млади българи, учещи и работещи в чужбина и даде трибуна за техните гледни точки.

Симеон Сакскобургготски коментира, че независимо с какви мотиви много от младите хора са решили да учат в чужбина, то резултатът за обществото ще е положителен. Той припомни, че когато през 2001 година е поканил тогавашните юпита да се върнат в България, е имало притеснения дали тези хора ще се справят.

Младият юрист Румен Чолаков определя себе си като част от поколението на милениумите. Той е завършил университета в Кеймбридж и работи в Лондон. По мнението на Чолаков имало редица примери за успешна реализация на българи зад граница.

Велислава Петрова пък е докторант по вирусология в Кеймбридж. Тя откроява законодателството, регулацията и риска от невъзможността да продължат добрата си кариера в България като бариери, които спират младите хора да се завръщат у нас. Самата Петрова искала да се върне в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5898 |24.03.2016 Л. Панов: Законът на Кунева може да стане лов на вещици . 0| 4093 |23.03.2016 Ненчев: Можем да се включим в охраната на границата с Гърция . 0| 5397 |21.03.2016 Австрийски министър: Над 1 млн. мигранти може да тръгнат към България . 0| 7396 |21.03.2016 Караджов за Фрог: Не вярвам на Пеевски; гигантски бизнес не се приключва просто така

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads