Реклама / Ads
0| 4870 |27.07.2015 НОВИНИ

Сакскобургготски: Направих много, за да върна България на картата на света

.
Симеон Сакскобургготски
Направих много, за да върна България на картата на света. Хората и сега признават, че моите четири години като премиер са били най-спокойните и най-предсказуемите, без партийна дискриминация и партизанстване. Това заявява Симеон Сакскобургготски в интервю за CNN.
 

 Това, че бил премиер било малко необикновено и станало интересно за останалите. Това, по думите му, предизвикало интерес на хората и политиците към България. С опита му от частния сектор и с връзките му в европейските кралски дворове, са успели да отворят много врати и след това след преговори да се постигнат НАТО и Европейският съюз. ЕС бил голямата цел. „Опитах се, защото това е моят личен мироглед, да не търся отмъщение", коментира Сакскобургготски.

 

Той изтъква, че не лесно от тоталитарната система да влезеш в пазарната икономика, защото това е труден процес. По мнението му, след повече от 20 години още не сме го завършили. Трябва време, отбелязва той.

 

По думите на Сакскобургготски, той разбрал, че може да играе някаква политическа роля в България, гледайки как пада Берлинската стена. В първия момент не повярвал, че това се случва. След това се разплакал, защото никой не очаквал това да се случи. Много хора започнаха да му звънят, да идват в дома му в Мадрид. Преди това било забранено. Тогава разбрахме, че стената наистина е паднала, спомня си Симеон Сакскобургготски.

 

По повод завръщането си у нас и радушния прием той коментира, че това е наследството от баща му, от което се е възползвал. Той бил натрупал тази любов и уважение. И след 50 години в изгнание вярвал, че това е начин да помогне. Да бъдеш избран демократично, е много хубаво, защото всички са чували подхвърлянията и мита, че монарсите не са демократи, коментира още бившият премиер.

 

Той посочва, че не е човекът, който ще дава оценка на баща си. Но от фактите, които знам, и от това, което се е случило, смятам, че може да се каже подобно нещо (че е благословен, по думите на Аманпур, б.р.). Фактът е, че той е успял да спаси България от нацистка окупация. Спасил я е и от съветска, отбелязва Симеон Сакскобургготски.

 

По думите му, депортирането на тези хора (евреите) не е зависело от неговия баща. Той не е можел да разреши или да спре каквото и да е, защото не е имал власт извън територията на България.

 

На въпрос кой е виновен бившият ни премиер отговаря - нацистката администрация, която е имала върховното командване.

 

Симеон Сакскобургготски е категоричен, че историята трябва да е обективна и да се основава на факти, а не да разглежда нещата от една страна. Според него фактите са ясни на всички. „Оцеляха ли българските евреи - да или не? Те оцеляха, точка. Това е. И нека благодарим на Бог, на всички, че това е станало. И да сме горди българи. Ако започнеш да се ровиш наляво и надясно, винаги ще откриеш нещо. Защото никой не е идеален", заключва Сакскобургготски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7580 |25.07.2015 Иванов, ексклузивно и доволно: Въпреки разкаляния терен направихме важна стъпка . 0| 5915 |11.07.2015 Жана Бергендорф проговори: Направих грешка! . 0| 5413 |10.07.2015 Две съдийки си направиха отвод по делото срещу Владимира Янева, назначиха трети . 0| 12689 |05.07.2015 Съветникът на Бай Тошо: Имахме всичко, направиха ни Майдан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads