Реклама / Ads
0| 2756 |14.08.2022 НОВИНИ

Салман Рушди вече не е на командно дишане

.
Салман Рушди
Известният британски писател Салман Рушди вече не е апаратно дишане и може да говори, потвърди неговият агент Андрю Уайли. Писателят Аатиш Тасир написа в „Туитър“, че „машината е изключена и той говори (и се шегува)“.
 

Американският президент Джо Байдън осъди "безпощадното нападение", а ирански депутат обяви: "Ако нападателят е мюсюлманин, който никога не е виждал Рушди и няма никакво отношение към Иран, то ислямската революция е експортирана в самото сърце на врага".

 

Рушди бе нападнат в Шътокуа, в западната част на щата Ню Йорк. Той бе атакуван с нож от 24 г. шиит Хади Матар - 24 г. шиит по време на лекция, която писателят изнасял в института Шътокуа. Нападателят е задържан без право на гаранция, след като прокурор Джейсън Шмит заяви, че Матар се е снабдил предварителен пропуск за събитието и заел такава позиция, която да му позволи да атакува и нарани писателя.

 

След като му беше оказана първа помощ на място, 75-годишният Рушди беше откаран в болница с хеликоптер и поставен на апарат за изкуствено дишане, с прекъснати нерви на едната ръка и увреждане на черния дроб и наранено око.

 

„Новините не са добри“, каза неговият агент Андрю Уайли в писмено изявление.

Свидетели са видели предполагаемия нападател с нож Хади Матар от Ню Джърси да нанася 10-15 удара за няколко секунди, преди Рушди да падне на пода, целият в кръв. Нападателят, облечен в черно и носещ черна маска, нахлу на сцената в Шътокуа, докато писателят беше представен на културен фестивал, преди да изнесе реч за свободното артистично изразяване.

 

На 14 февруари 1989 г. покойният ирански духовен лидер аятолах Хомейни издаде фетва, призоваваща Салман Рушди да бъде убит заради романа му „Сатанински строфи“. Книгата провокира яростни протести в мюсюлманския свят, защото e смятана за богохулна и неуважителна към пророка Мохамед. Правителството на Иран обеща награда от близо 3 милиона долара за главата му. Първият опит за атентат срещу писателя е същата година. В края на 90-те иранското правителство се дистанцира от фетвата, но различни религиозни фондации продължават да предлагат награда за убийството му. Дори вдигнаха мизата от 2.8 на 3.3 милиона долара.

 

През годините фетвата донесе смъртта на редица други професионалисти от света на книгите, свързани със "Сатанински строфи". Японският преводач на романа Хитоши Игараши умира след нападение с нож през юли 1991 г., а преводачът от италиански Еторе Каприоло е ранен сериозно в Милано. През октомври 1993 г. норвежкият издател на книгата Уилям Найгард е прострелян три пъти пред дома си в Осло, припомня "Ню Йорк таймс".

 

Салман Рушди е носител на наградата "Букър" през 1981 г. за книгата си "Среднощни деца". Той е известен и с творбите си "Срам", "Последният дъх на Мавъра", "Земята под нейните нозе", "Ярост", "Шалимар клоунът", "Чародейката от Флоренция". Стилът му съчетава митология и фантазия с реалистични случки и често е дефиниран като магически реализъм, примесен с исторически измислици. В творбите му се откроява и темата за срещите на Изтока и Запада.

 

Рушди е защитник на свободата на словото, като особено остро защити френското сатирично списание "Шарли Ебдо", след като негови журналисти бяха застреляни от ислямисти в Париж през 2015 г.

 

На атентата реагира и българският писател Георги Господинов, който разказа как преди десет години се е срещнал с големия писател на Бруклинския фестивал. "С нож можеш да убиеш човек, но не и писател, не и магьосник", написа той във Фейсбук.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2993 |13.08.2022 „С нож можеш да убиеш човек, но не и писател“: Покушението срещу Салман Рушди разтърси света . 0| 3041 |13.08.2022 Нинова: За да се върне на власт, Борисов е готов да лъже от сутрин до вечер . 0| 2803 |13.08.2022 Писателят Салман Рушди е на командно дишане след атаката с нож, може да загуби окото си . 0| 3093 |12.08.2022 Намушкаха известния британски писател Салман Рушди /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads