Реклама / Ads

0| 2428 |08.07.2021 НОВИНИ

Само ЦИК решава за преустановяване на машинното гласуване в секция, ако се налага

.
Цветозар Томов и Росица Матева
Ако през изборния ден се наложи преустановяване на машинното гласуване, Централната избирателна комисия трябва да бъде уведомена от Секционната избирателна комисия за обстоятелствата, които са настъпили, подчерта говорителят. Само ЦИК ще взема решения за преустановяване на машинното гласуване и дали да се премине към хартиено гласуване. Това стана ясно на брифинг на Комисията дни преди изборите на 11 юли.

„Съгласно последните изменения на Изборния кодекс в изборния ден преди да започне гласуването, всяка СИК трябва да разпечата от машините за гласуване хеш код, който е осигурен от Държавна агенция „Електронно управление“. За всеки такъв код следва да се състави констативен протокол, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

 

„Хеш кодът съдържа 64 знака - във всеки случай, вероятността програмист да знае всяка комбинация, за да проникне в него, е значително по-малка от вероятността астероид да ни падне на главите“, уточни от своя страна другият говорител Цветозар Томов.

 

По думите му няма засечен нито един случай на измама, за разлика от хилядите случаи на измама при гласуването с хартиени бюлетини.

 

Матева отбеляза, че провеждането на дезинфекция на изборните помещения е изключително важно. „Дезинфекциите ще се извършват успоредно с процеса на гласуване, тъй като не може да се прекъсва процесът на гласуване по тази причина. Картите за гласуване и екраните на машините могат да бъдат дезинфекцирани само и единствено до 75% етилов спирт. Общинските администрации са длъжни да предоставят ръкавици на избирателите при тяхно желание, тъй като гелообразните препарати могат да създадат затруднения за екрана“, обясни тя.

 

„Незрящите хора ще могат да гласуват с придружител - досега е било така. Един придружител може да е с до двама души със затруднения“, обясни Цветозар Томов.

 

След приключването на изборния ден машинният протокол се разпечатва в три екземпляра - за СИК, РИК и ЦИК. Нулевият протокол се подписва от всички членове на СИК. Отчитането в края на изборния ден ще става както и досега, надяваме се в пъти по-бързо, каза в отговор на журналистически въпрос Росица Матева.

 

СИК ще предават резултатите, двете смарт карти и флаш памети в РИК.

 

Демонстрационно гласуване с машина е предвидено от ЦИК за утре - 9 юли. Всеки желаещ гражданин може да заповяда пред сградата на Народното събрание, съобщиха още от ЦИК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 7| 2711 |08.07.2021 Само четирима желаещи за евроделегирани прокурори . 10| 2529 |07.07.2021 Любомир Стефанов: Кампанията е вяла и скучна. Само с брошури не става . 1| 3083 |07.07.2021 Николай Милчев: Само на някои им тикнаха в ръцете „мечки“, но не с хляб и сиренце, а със злато и евро . 4| 23303 |06.07.2021 Проф. Николай Радулов: Не само Пеевски е посочвал кой да работи в службите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ