Реклама / Ads
6| 10401 |03.12.2015 НОВИНИ

Само във Фрог: Борисов даде нов старт за избор на Ген. адвокат за Съда на ЕС

.
Заседание на министерския съвет
Стенограма от заседание в МС от 27 ноември свидетелства, как премиерът Борисов обяви, че отказва да се занимава с правосъдната система и връчи на хората, които опорочиха цели две процедури за избор на бъдещ Генерален адвокат за съда на ЕС в Люксембург - мандат за трети избор.
 
На 27 ноември т.г. се състоя заседание на МС, в което не взе участие министър Христо Иванов, а неговият заместник Петко Петков. Точка 26 от заседанието на МС беше: "Проект на Постановление за отменяне на Постановление  номер 214 на Министерски съвет от 2010 г. за създаване на процедура за провеждане на избор за кандидат за съдия и на генерален адвокат в Съда на Европейския съюз и за съдия в Общия съд".
        
Ето и част от знаменателната стенограма в МС:

Зам.-министър Петков докладва:  Ще предложим на Министерски съвет списък с няколко кандидати /за Генерален адвокат/ , за да може Министерски съвет да направи информиран избор...
        
Премиерът: Ченалова и Янева защо не ги предложите? Като ги слушам по телевизиите, те са идеални.
        
Петков: Познат е редът. Държавата еднолично измежду другите...
        
Премиерът: За да може да влезе в протокола - аз не искам да ги "опраскам", а да ги издигам. Сега да видим дали като предлагам издигането им, ще спрат да ме замесват в техните домашни разговори. Да прочета утре, примерно, "Бойко иска да ме издигне, а... Москов иска да ме събори". Шегувам се... След като не са "гнили ябълки", както ги нарекоха, да ги предложим, за да се издигнат в Европа. Може да мирнат. За да угодим!
        
Петков: Списъкът с няколко имена, които министърът на правосъдието и на външните работи ще ви предложат, ще бъде с утвърдени...
        
Премиерът: Моля Ви се, не искам... Вие решете кой адвокат, кой съдия и ни го предложете. Нито колегите разбират в детайли, някои може да разбират от адвокати или да имат адвокати или съдии, но вие решете и ни предложете....

...Просто и на Христо Иванов му кажете, не искам, не желая, на тема съдебна система, не желая никой да ми казва "Добър ден". Не желая, толкоз!”

Веднага след заявеното нежелание и отказ на премиера да обсъжда проблемите в съдебната система - в Министерството на правосъдието се пръкна ново странно формирование заради новия шанс да бъде издигната за пореден път нова кандидатура за  Генерален адвокат /ГА/ в Съда на ЕС в Люксембург, научи  Фрог от свои източници в правосъдното ведомство.
       
Щабът, който трябва екстрено да предложи нова кандидатура за български ГА поради провалени два конкурса и отказът на висшия орган Комитет по чл. 255 /известен като "Съвет на мъдреците"/ да одобри правителствената номинация на доц Атанас Семов, се оглавява от видния реформатор и /засега/ правосъден министър Христо Иванов.
В щаба са още Петко Петков - сегашен заместник-министър на правосъдието /на този пост и в служебното правителство на проф. Георги Близнашки/;  Христо Христев, член на политическия кабинет  на правосъдния министър Христо Иванов и главен организатор на последния провален конкурс на МП, както и асистент на неуспелия кандидат за ГА  доц Атанас Семов.

Забележете обаче - Христев е активен член на БСП и лидер на младежите социалисти в БСП. Той беше и един от водачите на т.нар. "ранобудни студенти", които окупираха СУ и основно бяха крайно леви, комунисти, троцкисти, анархисти. Който не вярва - да провери...
      
Най-странният член на този щаб обаче се оказва сега действащият ни съдия в Съда на ЕС - Александър Арабаджиев, който специално се е командировал в България, за да дирижира подбора на новия Генерален адвокат в Съда на ЕС в Люксембург. Съдия Арабаджиев е бил депутат в 39-то и 40-то народно събрание от Коалиция за България, 9 години е бил конституционен съдия и името му се свързва с конституционните съдии, бетонирали политическото алиби на ДПС като легитимна българска партия чрез Конституционно дело номер 1 от 1991 г., обнародвано като решение в бр. 35 на Държавен вестник от 28 април 1992 г.

Тази странна смесица от откровени комунисти и реформатори ще кадрува при избора на подходяща кандидатура за нов български генерален адвокат за Съда на ЕС в Люксембург след отхвърлената номинация на Атанас Семов.

Кои  са очакваните нови номинации за поста ГА в Люксембург?

Две обявени процедури за избор на ГА от МП,  няколко разисквания в заседания на МС по темата, специално променена процедура за избор на ГА от МС, три изпитни комисии от преподаватели по френски език и специалисти по европейско право, над 15 протокола в сайта на МП, десетки загубени часове, хиляди потрошени народни левове за хонорари и организация на процедурите - това е едногодишният резултат от напъните на МП да избере годен български юрист за престижния пост на ГА.
        
"В рамките на двете процедури, които проведохме, ние почти изчерпихме всички специалисти по европейско право, с които страната ни разполага - едни като членове на комисията, а други като кандидати" - това обявява зам.-министър Петков на заседанието на МС от 27 ноември  и е прав.
         
Една от най-предвидимите и сигурни е тази на   Александър Корнезов - шеф на референдерите в екипа на съдия Александър Арабаджиев и син на небезизвестния червен депутат Любен Корнезов!
        
Нека не се забравя също, че именно Корнезов-старши  даде силно партийно рамо на Александър Арабаджиев за поста съдия в ЕС през 2007 г.! Тогава не е съществувала процедура с одобряването на национални кандидати от "Съвета на мъдреците" и партийното предложение на "кабинета Станишев" е гарантирало 100 процента поста на първия български съдия в ЕС. Сега Арабаджиев трябва да се отплати на Корнезови! И ще се опита да го направи...

Втората най-вероятна кандидатура за поста ГА е тази на Димитър Стефанов, завършил право в Софийския университет, международно право и отношения в Женева и магистратура в Харвард. Той е и първият български референдер в Общия съд на ЕС.
        
Сред спряганите имена са и тези на  Рената  Мишонова-Хальова, Пламен Борисов и Иван Гюров. Всички те по един или друг начин са били участници в процедурите на МП за поста ГА и имената им се спрягат просто като фон на първите две кандидатури, коментираха източниците ни от МП.
       
Най-голямата изненада обаче ще бъде, ако самият Александър Арабаджиев попадне в този списък - мандатът му на действащ съдия в ЕС изтича след  2 години, а новият му пост ще го бетонира в Люксембург до 2022 година!

Калин Драмски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4581 |02.12.2015 Борисов се среща с Камерън . 9| 5030 |02.12.2015 Доц. Христова за Фрог: С кебапчета в учебниците се разбива ценностната система на децата . 16| 5141 |02.12.2015 Борисов на МС: Да се наредят на сто метра медиите, при една експлозия ще ги изтрепе всичките . 3| 7372 |02.12.2015 Само във Фрог: Гласят вендета срещу свидетел на „Килърите”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads