Реклама / Ads
15| 5941 |20.11.2015 НОВИНИ

Само във Фрог: Борисов настоявал за среща с Вартоломей, твърдят гръцки медии

.
Вселенският патриарх Вартоломей
Премиерът Бойко Борисов лично е настоявал да се види с Вселенския патриарх Вартоломей по време на неговото посещение. Това твърдят всички гръцките медии, които също проследиха визитата на духовния водач, установи Фрог нюз.
 
В писанията се казва, че Борисов насрочил сгледата на четири очи, но след това я отменил. По тази причина чуждият печат определя постъпката му като дипломатически гаф. За разлика от гръцките журналисти, турските им колеги са доста по-пестеливи в емоциите си относно визитата на Вартоломей у нас. Те посочват, че най-високото отличие-орден „Стара планина”, връчен на Вселенския патриарх от президента Росен Плевнелиев и то на турски гражданин има „значим принос в дипломатическите отношения между Турция и България”. Отчитат още, че това се прави в момент, когато световните сили се консолидират около борбата с тероризма и по-конкретно с ИД.

Патриарх Неофит в момента се намира в много деликатна ситуация след разразилите се скандали след посещението му у нас. Причината е, че от 21 до 28 януари той ще трябва да отиде на крак при Вартоломей в Истанбул, защото там се събират всички православни патриарси на т. нар. Събор на представителите на православната църква в . На него Неофит ще трябва да каже какви са исканията на българската църква като например връщането й на 5-то място в диптиха, запазване на българския характер на Зографския манастир в Света Гора, запазване на българските епархии в останалите диаспори и т. н. До голяма степен резултатът ще зависи именно от Вартоломей. При така стеклата се деликатна ситуация на напрежение, изобщо не е ясно дали тези искания ще бъдат удовлетворени.

Иначе темата Вартоломей беше повдигната с нова сила днес , но този път в парламента. Орденът, с който беше удостоен Вселенският патриарх е незаконен - нито е гласуван от парламента, нито е одобрен от правителството. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков в парламентарен въпрос към външния министър Даниел Митов.

"Аз го предложих на 3 ноември. По закон външният министър инициира удостояването на чужди граждани с държавни отличия", обяви от трибуната Митов. И изреди няколко мотива, с които е защитил предложението си, сред които активната позиция на Вартоломей за насърчаване на диалога между всички религии, отдадеността му на научната дейност и силната му ангажираност за опазването на околната среда, покрай която се прочул като "зеления патриарх".

"Не ме интересува дали е зелен или кафяв патриарх, а че един турски гражданин се намесва в междудържавните ни отношения с Гърция. Каня всички, които могат, да поднесем цветя за Екзарх Антим в двора на българската църква в 12 ч на 29 декември. На тази дата се навършват 127 години от смъртта му", ядоса се Миков.
Експерти в духовните дела заподозряха руска намеса в разразилия се скандал при идването на Вселенския патриарх.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6196 |20.11.2015 Само във Фрог: МВР спря да прави ДНК експертизи . 1| 4705 |19.11.2015 Терористът самоубиец от Париж съден за кражба с взлом . 3| 7738 |19.11.2015 Само във Фрог: Всички осъдени от „Килърите” се влюбиха в затвора във Варна . 2| 4402 |19.11.2015 Тежко обвинение за пътника, „свалил” самолета в Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads