Реклама / Ads
3| 6473 |09.03.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: Граничари кътат парите от трафик в сейфове в Одрин

.
За кратко картината на границата изглеждаше по този начин
Гранични полицаи крият парите, придобити от трафик на хора, в сейфове в Одрин. Това разкриха пред Фрог нюз източници от дирекция „Вътрешна сигурност” в МВР.
 
Според запознати няма действащ канал без участието на полицаи. Никой не прави сравнителен анализ на документите, в които се отбелязва кой по колко пъти е излизал от България в Турция. Ако това се направи със сигурност ще се окаже, че в нашите е отбелязан 1 път, а в турските-150 пъти. За да не бият на очи, че оказват съдействие на трафикантите, ченгетата ползват различни мобилни карти-сръбски, египетски, дори полски, защото са без име. Така служителите заличават следите след себе си, категорични са хрътките от МВР. Митничарите пък станали толкова мнителни напоследък, че дори наемали детективски агенции да проверяват къщите и работните им стаи за подслушвателни. Твърди се, че парите от трафик се препирали основно през земеделието. Близките на полицаите масово се регистрирали като земеделски производители и с това оправдавали високия си стандарт.

Източниците ни са категорични, че емигрантската вълна ни заобикаля заради насилието, което се упражнява на границата и лошата слава, която сме си спечелили с това. В Грудово и Болярово ги смилат от бой. Щом видят групата я вкарват на 5 километра навътре в гората, там пребиват хората и ги връщат обратно. Два трупа на имигранти са били открити наскоро близо да границата откъм Турция. Властите там предполагат, че телата са изхвърлени от България. Служители на високи постове в Грудово дори дали заръка на подчинените си: „Бийте ги и ги връщайте. Каквото вземете си е за вас”. Това развързало ръцете на ченгетата и те пребърквали като мародери бежанците, преди да ги изгонят. Взимали основно пари, часовници, мобилни телефони.

Напоследък младежи от „Студентски град” в София започнали да се цанят за шофьори на нелегалните групи. Курсът се заплащал по 1000 лв. Наемали ги на хаотичен принцип, който имал нужда от пари. Граничните полицаи засичали самотните младежи да се мотаят с коли в охраняваната зона с обяснението: „Казаха ни, че тук природата била много хубава и за това сме дошли да я видим”. Около 20-30 човека са спипани за месец с подобна версия.

Един от основните канали за трафик продължава да се движи от роми. Оказва се, че в него са се включили и търговците на нелегални цигари от „Женския пазар” в столицата. Те използвали всичките си контакти с каналджии, за да си вършат безпроблемно работата. Групите мигранти обичайно били от 20 до 100 човека. Мизата за човек варирала от 3000 до 5000 евро, като някои от бежанците вече са си открили сметки не само в чужди, но и в родни банки. Така при нужда парите им били под ръка. В района на Свиленград особено популярно било мигрантът да показва на граничаря от телефона си снимка на трафиканта, който го прекарва през браздата. Твърди се, че нарушителите безпроблемно влизали по този начин в страната. Имало практика ченгетата да заработват двойно от каналджията. Веднъж при предаването на групата. Вторият път пък от всеки мигрант поотделно. Взимали се пари, когато термовизьорите се „пренасочвали” така, че групата да премине, без да бъде прихваната от техниката. Наскоро от гранична полиция признаха, че камерите на границата не работят заради неплатен ток.

Оказва се, че войниците, които са пратени да пазят блаздата, реално не патрулират рамо до рамо с граничарите. Седят си в камионите в големите населени места-Болярово, Грудово и Елхово и чакат да ги извикат по телефона, за да превозят дадена заловена група. По 1-2 ма военни обикалят с джипове и толкова. Пеша никой не броди, категорични са запознати с организацията на работата.

Куриозното е, че при усложнената обстановка, на оперативните работници им е забранено със заповед да правят изненадващи проверки на ГКПП-та. Това може да стане след предварително планирана акция, за която всички в региона научават. За това и подобни проверки са обречени на провал и приключват с констатацията: „Всичко е наред”.

Обстановката допълнително е усложнена и от факта, че разследванията срещу каналджиите са тотално зациклили. Причината е, че в Елхово, Болярово и Средец от месеци няма нито един разследващ полицай, тъй като всички са напуснали по една или друга причина. За това се налага да се командироват служители, което излиза три пъти по-скъпо на държавата, допълниха от МВР.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5570 |09.03.2016 Р. Гълъбинов за Фрог: Румъния и Гърция без мониторинг, но не и България . 34| 10075 |09.03.2016 Д. Божилов за Фрог: Делойт България и Ърнест Йънг са като Аликс Партнърс Сървисиз . 59| 5642 |09.03.2016 Д-р Виткова за Фрог: Реформата на Москов пропадна, но идат още безумия . 24| 15870 |09.03.2016 Само във Фрог: Предупреждават полицейски шефове да хвалят реформата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads