Реклама / Ads
2| 6302 |24.11.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: Вадят ”прашасали” закони, за да не обсъждат мажоритарния вот

.
Пленарна зала
„Няма време”, извикаха като един лидерите на големите парламентарно представени партии по отношение на въвеждането на нови изборни правила. Инициативата идва от резултатите от проведения в началото на месеца референдум, на който не достигнаха едва малко над 12 000 гласа, за да има задължителен характер.
 

С това си решение практически обявиха, че желаят провеждане на предсрочни парламентарни избори по сегашната пропорционална система, а не на мажоритарен принцип, какъвто бе резултатът от референдума.

 

„На този парламент му остава твърде малко време за такава промяна, а предложенията се очертават да са много”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която след президентския вот се обяви за въвеждане на мажоритарната изборна система.

 

„Не можем да пипаме основни елементи от избирателната система една година преди избори”, заяви главният изборен юрист на ДПС Четин Казак, позовавайки се на препоръчки на Венецианската комисия. Изказване за промяната на изборните правила за президентския вот по-малко от месец преди провеждането му нямаше.

 

От ГЕРБ отказаха да заявят категорично дали са за въвеждане на мажоритарни избори правила още за изборите напролет. С поведението си обаче показаха, че нямат такова желание. Преди седмица Данаил Кирилов, Димитър Главчев и Десислава Атанасова обявиха, чее правната комисия трябва да е готова с доклад за последно второ четене по решенията от референдума до 15 декември. С това практически си дадоха месец спокойствие, през което да не работят по приемане на нови изборни правила.

 

Подобно е и поведението на останалите парламентарно представени сили, като някои дори категорично се обявиха срещу резултатите от референдума. Това например направиха Меглена Кунева и ДБГ.

 

Наистина ли няма време?


Прави ли са депутатите, твърдейки, че няма време за изготвяне на изборни правила? На този въпрос еднозначен отговор не може да бъде даден. И все пак не е зле да погледнем с какво се занимават народните представители през последните си работни дни, с оглед на скорошното разпускане на НС.

 

Надълго и нашироко се дебатира по Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. 26 години след падането на комунизма, депутатите решиха точно в този момент да го признаят или не за престъпен. Както се казва – идеален тайминг. Още по-смешно е, че законопроектът е внесен на 27 януари 2016 г., но намира място в дневния ред днес.

 

Много е важно и да бъде обсъден на второ четене и промененият вариант на Закон за движение по пътищата, гласуван на първо четене на, забележете, 24.2.2016 г. Най-важният елемент от този закон е въвеждане на правило за използване на зимни гуми от, забележете отново, 1 ноември до 1 април. Да напомним, днес е 24 ноември. Отново изключително наложително е това да се направи точно в тези последни дни на парламента.

 

Внесеният на 30 март 2016 г. проект за изменение на Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове също влезе в дневния ред на парламента.

В никакъв случай не трябва да се подценява нито един внесен в парламента законопроект. Както и фактът, че в дневния ред се вкарват нормативни актове, прашасвали отдавна в деловодството на НС.

 

В това време депутатите спокойно можеха да работят върху нова изборна система, ако имаха желание затова. До встъпването в длъжност на новият държавен глава Румен Радев и съответно до разпускането на парламента има два месеца. Е, в тях са включени и коледните празници, но пък в конституцията не е записано, че депутатите трябва да почиват по 20 дни около Коледа и Нова година.

 

Време има, желание няма, уважаеми народни представители.

 

Михаил Кръстев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5492 |24.11.2016 Шефът на БЛС пред Фрог: Пръстовите отпечатъци да бъдат спрени . 6| 18909 |23.11.2016 Само във Фрог: Борисов маха Ненчев като министър . 3| 15159 |23.11.2016 Само във Фрог: Скандално Ненчев удря ГЕРБ в министерството заради инвестициите . 2| 7269 |21.11.2016 Жельо Бойчев за Фрог: Обвинението на Москов е историческо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads