Реклама / Ads
0| 2958 |28.02.2022 НОВИНИ

Сандов за оставката на Янев: Бях частично изненадан, но това е решение на министър-председателя

.
Борислав Сандов Източник: БГНЕС
Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов коментира днешната новина от премиера Кирил Петков, че на извънредно заседание на МС ще бъде поискана оставка на военния министър Стефан Янев. Сандов беше на посещение в Гълъбово.

Аз също бях частично изненадан, но в крайна сметка това е решение на министър-председателя, коментира Сандов.

 

Той е предложил министър Янев и той е този, който може да предложи да бъде оттеглен. Така че, аз се уповавам на неговото заключение в цялата тази ситуация да бъде оттеглен. Знаете, намираме се в особен момент и е важно да сме сигурни в това, което правим. Вярвам, че преценката на министър-председателя е правилна, коментира Сандов.
Относно позицията на страната за конфликта в Украйна, той заяви:

 

В начина, по който България участва в тази подкрепа и като цяло реагира на тази криза, разнобой по-скоро няма. Има по-скоро по особено мнение на един от партньорите. То е ясно - те го изразяват съвсем видимо, но това не може да доведе до някакви по-сериозни разцепления вътре в коалицията. Сега е важно така, както цяла Европа, цивилизованият свят е обединен, така и ние в България, и в правителството, и в парламента да бъдем също обединени, защото това е начина да се отговори на една такава криза.


Следим максимално подробно ситуацията, както от България, така и от международни инструменти за достъп до данни, за да сме сигурни, че българското население няма да бъде изложено на някакъв риск и ако има такъв риск, то ще бъде информирано с всички мерки, които трябва да бъдат предприети, допълни Сандов.

 

Още в деня на военната атака в Украйна ние сме обсъдили с премиера всички мерки, които би трябвало да се вземат при всякакви сценарии, включително този. На този етап няма увредена инфраструктура на ядрения комплекс, който може да предизвика такъв сериозен проблем, но има повишено радиационно ниво в района на Чернобил, заради преминаването на тежки машини. Няма силен вятър, който да може да донесе част от това замърсяване или поне сериозна част от това замърсяване. Притеснението ни е да не се стигне до увреждането на по-сериозна част от ядрения арсенал и въобще от ядрения комплекс. В Украйна както и да не се използва ядрен арсенал от страна на Русия - въпрос наистина на човешки принципи е това да не се случва. Няма достатъчно много международни конвенции, виждаме, че Русия не спазва международното право, така че ние трябва да сме подготвени и да можем да реагираме във всеки един следващ момент.

 

Колкото до рафинериите и газопроводите, които са обект на военни атаки в Украйна - там има екологично замърсяване и със сигурност потърпевши са основно хората, които са в близост до този район и ние съчувстваме на гражданите на Украйна, които освен военната инвазия, в момента са подложени и на силно замърсяване на околната среда, коментира Сандов, цитиран от БНТ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2671 |28.02.2022 Мирчев, ДБ: Подкрепяме решението на премиера за оставката на министър Янев . 0| 8345 |28.02.2022 Кирил Петков: Ще поискам оставката на министър Янев . 0| 3249 |28.02.2022 Военният министър Стефан Янев: Не очаквайте аз да подам оставка в тази геополитическа ситуация . 0| 3551 |27.02.2022 Даниел Лорер: Оставката на един министър няма да свали кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads