Реклама / Ads
9| 3266 |15.02.2023 НОВИНИ

Санкционираният Николай Малинов отива в Москва при Лавров на инструктаж

.
Николай Малинов
Лидерът на движение ”Русофили” Николай Малинов, когото САЩ санкционираха чрез глобалния закон ”Магнитски”, заяви, че утре има среща в Москва с външния министър на Руската Федерация Сергей Лавров. Малинов коментира, че заминава за Русия, за да говори ”с приятели” и да обсъдят какви действия да бъдат предприети.
 

През септември 2019 г. Малинов беше задържан и обвинен от прокуратурата в шпионаж в полза на Русия. Тогава му беше наложена забрана да напуска страната и пътуваше само с разрешение на съда. В съобщението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ от 10 февруари, се посочва, че след като е бил арестуван и обвинен, и му е наложена забрана за напускане на страната, Малинов е подкупил български съдия, за да му разреши да пътува до Русия, където да получи орден "Дружба" лично от руския президент Владимир Путин, заедно с парична награда от 2.5 милиона рубли. Въпросният съдия е Андон Миталов, когото САЩ също санкционираха за участие в корупционни дейности.


Днес Малинов присъства на заседание по делото срещу него. Обвинението за шпионаж в полза на Русия срещу Малинов след бе внесено първо в Специализирания наказателен съд през юни 2021 г. Така забраната му за пътуване, както и другите мерки за неотклонение, отпаднаха, тъй като обвинителният акт не беше внесен в съда в рамките на 18 месеца. След закриването на спецсъдилищата и прокуратурите през миналата година, процесът срещу него бе прехвърлен в Софийския градски съд. По делото срещу него все още няма присъда на първа инстанция.


Малинов заяви, че вече търпи санкции, след като името му попадна в забранителния списък по закона "Магнитски". Блокирани са му всички банкови карти, както и някои сметки. В същото време е имало проблем с регистрацията в Централната избирателна комисия на четворна коалиция, в която участва "Русофили". Малинов каза, че в надпреварата за парламентарния вот неговата формация ще се яви в коалиция с партията на Волен Сидеров "Атака" и други две комунистически движения. Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ също наложи мярка въз основа на Указ 13818 на четири юридически лица - "Интер Трейд 2021" ЕООД, "МС Консулт 2016" ЕООД, Национално движение "Русофили" и Русофили за възраждане на Отечеството - за това, че са собственост или контролирани пряко или непряко от Малинову съобщава още БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3200 |12.02.2023 Николай Малинов: Не съм руски шпионин, враговете ми ме наказват за измислени провинения . 45| 8922 |10.02.2023 Нов списък санкционирани българи по ”Магнитски” - Вл. Горанов, Р. Овчаров, Н. Малинов . 9| 3352 |08.02.2023 Николай Василев: Няма да има сериозно покачване на цените при влизане в еврозоната . 0| 3356 |06.02.2023 Проф. Николай Милошев: Няма да има последици за България от силните трусове в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads