Реклама / Ads
2| 3774 |07.11.2023 НОВИНИ

Сарафов от Брюксел: Надявам се хората, които налагат вето на България за Шенген, да ни чуят

.
Източник: БГНЕС
Приемането ни в Шенген е тема, която твърде много се политизира. Надявам се, че аргументите, които ще изтъкнем ще бъдат чути от хората, които налагат вето на страната.
 

Това заяви изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов по време на конференцията за разширяването на Шенген и ролята на България за сигурността по границите на Европейския съюз.

 

България е държава на първа линия с чувствителни външни граници. През територията ни минават пет европейски транспортни коридора. Страната ни е разположена на един от най-засегнати миграционни маршрути. Конфликтите и социалната нестабилност генерират постоянни миграционни потоци. Това определя нейната мисия да поема големи отговорности за сигурността на ЕС. Страната ни се справя успешно, каза още и.д. главен прокурор.

По думите му България е изпълнила и политическите критерии за приемането ни в Шенген.

 

"Институциите са силно ангажирани със съдебната реформа, дори на конституционно ниво. ЕС е пространство на свобода, сигурност и правосъдие. Ние разполагаме с достатъчно добро законодателство, което да гарантира върховенство на правото. Стремим се да го актуализираме с оглед на динамичните процеси, които пряко касаят границата ни. Реалните заплахи пред националната сигурност на всички държави членки на ЕС са кибератаки, терористични нападения, преодоляване на предизвикателствата от нелегалната миграция", посочи още Сарафов.

 

Ние сме изпълнили техническите критерии. Страната ни е надежден член ма ЕС. Охранява добре границите си и заслужава да бъде част от Шенген. Надявам се, че днешната конференция ще представим анализ за нашия модел на работа. Ще формулираме конкретни предложенията и нови перспективи пред европейската система. Българската прокуратура ще мобилизира целия си капацитет за постигане на общите си цели, изтъкна още Сарафов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3728 |07.11.2023 Министър Хинков: Здравната ни система е фрагментирана, това обяснява нейната неефективност . 7| 5350 |07.11.2023 Любомир Аламанов: Имидж се гради с месеци, даже с години. А се срива за пет секунди. Или с един статус . 1| 3749 |07.11.2023 Тежка катастрофа отне живота на мъж в севлиевско село . 45| 13252 |07.11.2023 Евгений Кънев: За малко кръгът "Пловдив" щеше да има и президент, и кмет на София. С еднакво мнение чий е Крим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads