Реклама / Ads
2| 5175 |24.07.2007 НОВИНИ

Саркози и съпругата му Сесилия стават софиянци, ще дойдат в България през септември

.
Френският президент Никола Саркози и неговата съпруга Сесилия ще посетят България през септември, съобщи прессекретариатът на Георги Първанов. За това са се договорили българският държавен глава и неговият френски колега в телефонен разговор, проведен минути преди българските медици и палестинският лекар да се завърнат от Либия.
 
Никола Саркози е поздравил Първанов и е изразил своето силно лично удовлетворение за успешния край на дългогодишната драма с българските медици, което е поставило ново начало в отношенията между България и Франция. Българският президент е изказал отново своята и на страната ни дълбока благодарност към Франция и лично към президента Саркози и неговата съпруга за тяхната силна ангажираност към казуса на медиците ни. На пресконференция няколко часа след като петте сестри и двамата лекари кацнаха на летището в София с френския президентски самолет, Саркози заяви, че нито Франция, нито Европейският съюз са изплащали някакви компенсации на Либия за освобождаването на шестимата медици, осъдени в Джамахирията. Той съобщи, че в сряда ще предприеме политическо посещение до Либия, за да помогне на страната да се реинтегрира в международната общност. Шестимата медици, които бяха осъдени на доживотен затвор в Либия, бяха освободени, след като поставените от Триполи условия за репатрирането им бяха удовлетворени. Все още не са ясни подробностите около споразумението, сключено с либийските власти. Либийски правителствен говорител заяви, че по време на посещението си се очаква Саркози да подпише двустранни споразумения в областта на сигурността, енергетиката, образованието, имиграцията, здравеопазването и научните изследвания. По предложение на столичния кмет Бойко Борисов френският президент Никола Саркози, съпругата му Сесилия Саркози и еврокомисарят по външна политика Бенита Фереро-Валднер бяха обявени днес за почетни граждани на София от общинарите. За целта веднага след кацането на медиците на българска земя председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов свика извънредно заседание. „ФН”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5689 |24.07.2007 Чакайте българките в София, казал Саркози на Първанов снощи . 1| 4969 |17.07.2007 Броени часове остават до развръзката в Либия . 0| 5675 |13.07.2007 Сесилия Саркози се срещна с медсестрите в Либия . 0| 5438 |17.06.2007 46 конгрес на БСП: Министрите остават и партийни вождове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads