Реклама / Ads
10| 3136 |19.05.2023 НОВИНИ

САЩ дадоха зелена светлина на съюзниците си за предоставяне на Ф-16 на Украйна

.
Иван Гуляшки май 19, 2023 3:27 pm Свят САЩ разрешиха на съюзниците си да дадат Ф-16 на Украйна Източник: БГНЕС
Администрацията на американския президент Джо Байдън е сигнализирала на европейските съюзници през последните седмици, че САЩ ще им позволят да изнасят изтребители Ф-16 в Украйна, казаха източници, запознати с дискусиите.
 

В същото време Белият дом е подложен на нарастващ натиск от членове на Конгреса и съюзници да помогне Украйна да закупува самолетите на фона на засилващите се руски въздушни атаки, предаде Си Ен Ен.

 

Служителите на администрацията обаче не са запознати с официални искания от страна на съюзници за износ на Ф-16, а служителите на Държавния департамент, които обикновено биха имали задачата да оформят документите, за да одобрят такива трансфери на трети страни, не са били уведомени да се заемат с работа, казаха официални лица.

 

Няколко европейски държави разполагат с произведени в САЩ Ф-16, включително Нидерландия, която изрази желание да изнесе някои от тези изтребители в Украйна. Но САЩ ще трябва да одобрят това прехвърляне на трета страна поради чувствителните американски технологии в самолетите.


Макар че САЩ продължават да не са склонни да изпратят свои собствени Ф-16 на Киев, американски представители са казали на Си Ен Ен, че администрацията е готова да одобри износа на самолетите за Украйна, ако съюзниците решат да направят това ссъс собствените си наличности.

 

Координаторът на Съвета за национална сигурност за стратегическите комуникации Джон Кърби отказа да коментира конкретно възможността САЩ да изпратят изтребители Ф -16 в Украйна, но каза общо, че САЩ обмислят “бъдещите възможности” и нужди.

 

Ф-16 “не са в дневния ред” на срещата на Г-7, каза той, въпреки че темата за самолета със сигурност може да се появи в кулоарите на срещата на върха.

 

По-рано тази седмица беше обявено създаването на “коалиция за изтребители”, която да организира доставката на модерни бойни самолети за Украйна. В нея ще участват Великобритания, Нидерландия, Франция и вероятно някои други европейски страни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2613 |30.04.2023 Без синя и зелена зона за празничните дни в столицата . 4| 4331 |29.04.2023 Владимир Свинтила е Светлина и поразяващ тъга . 2| 2727 |18.04.2023 Създадоха първата църква, базирана на изкуствен интелект . 4| 2757 |16.04.2023 Младежите от БСП-София раздадоха над 50 пакета на нуждаещи се

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads