Реклама / Ads
15| 6219 |14.12.2020 НОВИНИ

САЩ наказаха Турция заради С-400

.
САЩ наложиха санкции на турската агенция за военни поръчки, след като съюзникът от НАТО, без да се съобрази с мнението на Вашингтон, закупи руската ракетна система за противовъздушна отбрана С-400, предаде Франс прес.
 

„Днешните действия изпращат ясен сигнал, че САЩ ще прилагат изцяло американското законодателство и няма да толерират сътрудничеството с руския отбранителен и разузнавателен сектор“, се казва в изявлението на държавният секретар Майк Помпео. Той даде да се разбере, че санкциите се налагат по CAATSA - Закона за противодействие на американските противници чрез санкции. По него и по решение на Конгреса на САЩ, всеки свързан със сделката за С-400, било то чрез връзка с представител или посредник на отбранителния и разузнавателния сектор на Русия, трябва да бъде санкциониран, тъй като покупката на руската зенитна ракетна система е "значителна трансакция". Санкциониран е турския Presidency of Defense Industries. Под санкции попадат президентът и трима служители на организацията. Те са в списък на министерство на финансите. Става дума за ръководителя Исмаил Демир, както и за Мустафа Алпер Дениз, Серхат Генчоглу и Фарук Игит. Всички те са участвали в сделката за С-400.


Незабавен отговор дойде от турското външно министерство, което осъжда американското решение и нарича позицията на САЩ несправедлива. "Обстоятелствата, които накараха Турция да закупи ракетите С-400, са много добре известни на всички. В това отношение президентът Тръмп също е изразявал многократно законността на действията на Турция", се казва в изявлението на външното министерство, което отхвърля санкциите. Подчертавайки неоснователността на твърдението на САЩ, че ракетите С-400 не са съвместими със системите на НАТО, в изявлението се изразява позицията, че Турция многократно е предлагала да сформира техническа работна група към НАТО, която да се справи обективно с проблема и въпреки това не са предприети стъпки по въпроса.

 

„Предпочитанието на САЩ да отхвърлят предложението ни за решаване на въпроса чрез дипломация и вместо това да наложат едностранни санкции е необясним акт“, продължи изявлението и подчертава: „Турция ще предприеме необходимите стъпки срещу този ход, който очевидно ще навреди на двустранните връзки. " Изявлението също така призова Щатите да отстъпят и да преоценят решението си в съюзнически дух.


Закупуването на най-новите руски системи за противовъздушна отбрана С-400 предизвика грандиозен скандал между Турция и САЩ. Вашингтон поиска сделката да бъде прекратена и техните комплекси „Пейтриът“ да бъдат закупени в замяна. Заради отказа на Турция, САЩ отказаха да доставят на Анкара най-новите си изтребители F-35.


Турция многократно е подчертавала, че закупуването на военно оборудване е суверенно право и изключва възможността за отказ от плановете за придобиване на системите С-400.


С-400 “Триумф” е модерна система за противовъздушна отбрана на далечни разстояния, предназначена да унищожава самолети, крилати и балистични ракети, включително и на средни разстояния, може да се използва също срещу наземни цели. Обхватът на действие достига 400 километра. Тя е способна да унищожи цели на височина до 30 километра. Турция стана третата – след Беларус и Китай – страна, в която Москва доставя „Триумф“.


Москва и Анкара подписаха споразумение за доставка на системи С-400 през декември 2017 г. Турското сътрудничество с Русия по този въпрос беше силно критикувано от НАТО и Съединените щати, които посочиха за това опасенията за сигурността и несъвместимостта на С-400 с НАТО системите за противовъздушна отбрана. Системите С-400 бяха доставени на Турция през лятото на 2019 г.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3684 |12.12.2020 Карадайъ атакува властта заради липсата на реформи . 0| 4310 |12.12.2020 Крум Зарков: Светът постави клеймо върху България, заради погазването на върховенството на закона . 0| 3289 |12.12.2020 Цветозар Томов: Разумно е да се допусне дистанционно управление заради пандемията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads