Реклама / Ads
0| 3019 |05.04.2022 НОВИНИ

САЩ одобриха потенциалната продажба на 8 изтребителя F-16 на България

.
Източник: БГНЕС
Американският държавен департамент одобри продажбата на България на нови 8 изтребителя F-16 (F-16 C Block 70) и свързаното с тях оборудване на България. Това съобщи Ройтерс, цитирайки съобщение на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността към Пентагона.
 

Агенцията обявява още, че е предоставила вчера на Конгреса изискваните за сделката сертификати и уточнява, че става дума за 4 изтребителя F-16 C Block 70 и 4 F-16 D Block 70 aircraft, както и дълъг списък с оборудване и въоръжение за тях.

 

Общата цена за всичко се очаква да е най-много 1 милиард и 673 милиона долара. Главният изпълнител ще бъде „Локхийд Мартин“.

 

Съобщението за потенциалната продажба е изискване на закона, посочва агенцията.

 

Новите изтребители ще подобрят способността на България да посрещне настоящи и бъдещи заплахи чрез даването на възможност на българските военновъздушни сили да патрулират рутинно в Черноморския регион, отбелязват от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността към Пентагона.

 

Франс прес отбелязва, че одобряването на сделката дава възможност да се подсили българската военна авиация в момент, в който регионалната заплаха е нараснала заради руската инвазия в Украйна.

 

Миналата година стана ясно, че България преговаря със Съединените щати за доставката на тези осем изтребителя. Тогава беше подчертано, че страната ни ще настоява новите машини да бъдат плащани разсрочено.

 

През 2019 г. България плати милиард и 300 милиона долара за производството и придобиването на осем самолета F-16 Block 70. Пакетът за тях включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника.

 

Първите две машини от тази сделка трябваше да бъдат доставени догодина, но заради пандемията се очаква това да стане със забавяне от около две години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2995 |22.03.2022 Втори транш: Министри от ЕС одобриха 500 млн. евро за отбраната на Украйна . 0| 4694 |12.03.2022 BILLA: Спираме продажбата на всички руски стоки в България . 0| 2932 |04.03.2022 Microsoft спира продажбата на стоки и услуги в Русия . 0| 4502 |02.03.2022 Абрамович: Приходите от продажбата на „Челси“ отиват за фондация, подпомагаща пострадалите в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads