Реклама / Ads
0| 4284 |12.05.2022 НОВИНИ

САЩ потвърдиха: Работим всеки ден с премиера Петков, за да помогнем на България за газа

.
Съединените щати разработват мерки за подкрепа на България след прекратяването на доставките на газ от Русия. Това заяви днес помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид по време на изслушване в сенатската комисия по външните отношения, което беше предавано на живо на сайта на Конгреса.
 

"Искам ясно да заявя, че администрацията (на президента Джо Байдън) в пълна степен подкрепя България", каза Донфрид, която припомни, че Русия е взела решение да спре доставките на газ за Полша и България.

 

"Полша вече се движеше в посока отказване от руската енергия, така че тя може да се справи с това сравнително добре. България е много по-уязвима", обобщи Донфрид, цитирана от БТА.

 

Тя подчерта силната подкрепа, която е получил българският премиер Кирил Петков при посещението си в Съединените щати тази седмица.

 

"Имам колеги, които работят буквално всеки ден с премиера Петков, за да помогнат на България да обмисли как да се справи с това… как ние можем да им помогнем да си осигурят необходимите доставки", отбеляза Донфрид.

 

Тя посочи, че като цяло САЩ се стремят да оказват помощ на европейските страни в тяхното търсене на алтернативни доставчици на ресурси. "Смятам, че нашата роля тук се изразява в това да помогнем на европейците да намерят алтернативни доставчици. И американският втечнен газ тук играе ключова роля", заключи Донфрид.

 

Българският премиер Кирил Петков вчера се върна от двудневно посещение в САЩ. При пристигането си заяви пред журналисти, че е договорил два кораба втечнен газ за юни, който ще е на малко по-ниска цена от тази на „Газпром“. Мнозина, най-вече от опозицията, изразиха скептицизъм. Днес обаче Щатите потвърдиха думите му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6948 |12.05.2022 Добри Митрев: Драстично увеличение на горивата ще означава абсолютен срив за държавата и всеки българин . 0| 3247 |11.05.2022 По 50 литра по-евтин бензин месечно за всеки българин обмисля властта . 0| 4261 |05.05.2022 Мицотакис връща 60% от разходите за ток на всеки гражданин със задна дата . 0| 9033 |04.05.2022 Митрофанова заплашва България чрез Шойгу: Всеки подпомогнал украинската армия ще е законна цел за поразяване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads